marți, 29 ianuarie 2013

Ce sunt uraganele ?

 

  
    
      Uraganele sunt furtuni tropicale de mare intensitate. Uraganele iau nastere atunci cand o furtuna se deplaseaza deasupra oceanului. In contact cu apa mai calda (cel putin 26,5 grade Celsius), energia furtunii creste. In felul acesta ia nastere un vant rotativ care, daca depaseste 119 km/h este considerat uragan.
 
 
                                                    

Uraganele apar in oceanele Atlantic, Pacific si Indian la latitudini de 10-30 de grade si au denumiri diferite, in functie de regiune. De exemplu, in Asia de est se numeste taifun. Uraganele pot dura de la o zi la cca. o luna, in functie de cantitatea de energie inmagazinata.

 
 
         In functie de intensitate, uraganele sunt clasificate conform scalei Saffir-Simpson pe cinci trepte. Un uragan de categoria 1 are o viteza a vantului cuprinsa intre 119 si 153 km/h, in vreme ce unul de nivel 5 depaseste 251 km/h, iar efectele sunt devastatoare: copaci smulsi din radacina, vehicule si alte corpuri grele ridicate in aer, valuri marine foarte inalte, inundatii puternice.
 
 
     In momentul in care atinge tarmul, poate provoca pagube uriase, afectand suprafete de ordinul sutelor sau miilor de km patrati, cum a fost cazul in anul 2005, cand uraganul Katrina a afectat sudul SUA, cu un impact maxim asupra orasului New Orleans. In Atlanticul de nord, sezonul uraganelor incepe in luna iunie si dureaza pana in noiembrie cand oceanul se raceste si nu mai poate furniza energie suficienta.
              Intr-un sezon mediu, se produc cca. 6 uragane din care doua sunt de categoria a treia sau mai mari (peste 178 km/h). In ultimii ani, in special dupa 1995, numarul uraganelor puternice s-a marit. Numerosi oameni de stiinta pun aceasta intensificare pe seama incalzirii globale.

 
 
 
 
Proiect realizat de : Buta Adelina si Costea Tania



Uraganul Katrina - 2005

Uraganul Katrina

2005


 

 

 

Impact: Uraganul Katrina a omorât 1836 persoane, iar alte 135 au fost date dispărute.

Uraganul Katrina a fost un uragan care s-a format pe 23 august 2005, în timpul sezonului de uragane din Atlantic din acel an și care a cauzat distrugeri masive în Statele Unite ale Americii, pe coasta Golfului Mexic. Majoritatea pagubelor materiale și a pierderilor de vieți omenești au fost localizate în orașul New Orleans, care a fost inundat după ce sistemul de diguri din zonă a cedat; în unele cazuri, la mult timp după ce furtuna avansase deja spre continent. 

Alte distrugeri au avut loc în statele Mississippi și Alabama, la distanțe de până la 160 km de centrul furtunii.

S-a format deasupra Insulelor Bahamas pe 23 august 2005 și a traversat sudul Floridei cu o putere moderată, doar de categoria I pe scara Saffir-Simpson, cauzând câteva pierderi de vieți omenești și inundații, după care a căpătat putere brusc, deasupra Golfului Mexic și devenind unul dintre cele mai puternice uragane înregistrate vreodată pe mare. Furtuna a slăbit înainte de a sosi a doua și a treia oară la țărm, atingând categoria 3 pe scara Saffir-Simpson în dimineața zilei de 29 august în sud-estul statului Louisiana, respectiv la limita dintre statele Louisiana și Mississippi. 

Furtuna a cauzat numeroase pagube de-a lungul coastei, devastând orașele Waveland, Bay St. Louis, Pass Christian, Long Beach, Gulfport, Biloxi, Ocean Springs și Pascagoula din statul Mississippi. În Louisiana, sistemul de protecție contra inundațiilor a cedat în peste 50 de locuri. Aproape toate digurile din dreptul orașului New Orleans s-au spart când Uraganul Katrina a trecut pe la estul orașului, inundând 80% din suprafața orașului și multe din regiunile învecinate timp de mai multe săptămâni. 

Cel puțin 1 836 de persoane și-au pierdut viața din cauza Uraganului Katrina și a inundațiilor care au urmat, acesta fiind cel mai mortal uragan din SUA de după Uraganul Okeechobee din 1928. Pagubele materiale produse de Katrina sunt estimate la 81,2 miliarde de dolari americani (la nivelul anului 2005), cele mai mari pagube produse de un uragan din istoria Statelor Unite. Eșecul catastrofal al sistemului de protecție al orașului New Orleans a declanșat anchete imediate în cadrul Corpului de Geniu al Armatei SUA, deoarece această instituție are responsabilitatea, prin mandat al Congresului, de a proiecta și construi sistemele de protecție.

Victime pe stat
Alabama 2
Florida 14
Georgia 2
Kentucky 1
Louisiana 1,577*
Mississippi 238
Ohio 2
Total 1,836
Dispăruți 135
*Inclusiv cei evacuați

 

 

 

 

 

 

 

 

Pustan Catalin

Maris Angela

 

Inundatii in Australia





                           Inundații catastrofale în Australia


Cel putin trei persoane au murit si mii de case sunt sub apa dupa ploile care au cazut, in weekend, in statul Queensland din Australia.Cea mai grava situatie este in orasul Bundaberg, unde echipele de salvare au avut nevoie de elicoptere pentru a prelua sinistratii.    In capitala, Brisbane, aproximativ 5.000 de case risca sa ajunga complet sub ape, scrie BBC
Ploile masive din ultimele zile au fost provocate de ciclonul tropicat Oswald, care, dupa ce a "maturat" Queensland, se indreapta spre nord, in New South Wales. 





Formarea tornadelor

                                                   Formarea tornadelor




Tornadele sunt produse de mai multe tipuri de conditii climatice. Majoritatea meteorologilor considera însa ca acestea se declanseaza ca urmare a ciocnirii curentilor de aer cald si rece care formeaza o suprafata circulara de presiune atmosferica scazuta, dar acesta este un raspuns general. Tornadele se formeaza la baza norilor cumulonimbus, unde aerul rece si uscat se intalneste cu cel cald si umed si sunt asociate intotdeauna cu puternice furtuni.

















Aerul cu un front atmosferic scazut are tendinta sa se ridice si sa creeze un curent vertical puternic. Acest curent atrage aerul cald de la nivelul solului care se învârte din ce în ce mai rapid si absoarbe aerul din împrejur ca un aspirator. În cazuri extreme, aceste curente puternice de aer pot atinge viteze de 500 km pe ora sau chiar 800 km pe ora. 

                                                                         





 Cele mai puternice tornade se declanseaza în conditiile unor furtuni. Norii rotativi ai furtunii pot fi detectati pe radarele meteorologice ca având o circulatie bine definita, pe care meteorologii o numesc mesociclon. Norii uriasi ating înaltimi mai mari decât cele ale Muntilor Everest, au un diametru intre 10 si 16 km, sunt de lunga durata, de pana la cateva ore si se deplaseaza mii de km, producand cateva tornade.























Dar chiar daca exista conditiile favorabile pentru ca o furtuna sa formeze vartejuri, acest lucru nu se intampla intotdeauna. Adevarul este ca acest proces nu este pe deplin inteles. Teoriile recente sugereaza ca odata ce mesociclonul este format, dezvoltarea tornadei este legata de diferentele de temperatura.



Coloana de aer in forma de palnie devine vizibila datorita vaporilor de apa condensati din stratele exterioare, in momentul in care umiditatea este suficient de ridicata , dar chiar daca circulatia aerului este indreptata spre interior si tinde sa se ridice, norul din interiorul vartejului cu presiune joasa se extinde descendent de la baza.

 


















          Proiect realizat de:
                   Dumitras Andreea
                   Andreica Denisa