Cutremur și tsunami din Chile (22 Mai 1960)
Guvernul s-a temut de o situație chiar și mai gravă. Totuși, numarul victimelor nu a fost atât de mare cât ar fi putut să fie, oamenii reușind să iasă din case când au simțit primele mișcări. Acest cutremur a fost un simplu avertisment.
În ziua de 22.05.1960, la ora 2:55 p.m., seismologilor nu le venea să creadă cea ce indicau echipamentele de detecție: 9,5 grade pe scară Richter. Dintre toate cutremurele cunoscute, acesta a fost cel mai intens, cel care a eliberat cea mai mare energie, dar, din fericire, nu și cel care a produs cele mai multe victime. Supranumit Cutremurul Valdivian (in spaniola, Terremoto de Valdivia), este cel mai puternic seism inregistrat vreodata de seismografe, cotat ca ar fi avut 9,5 grade Mw. A avut loc la inceputul dupa-amiezii si valul tsunami rezultat a afectat coastele sudice chiliene, Argentina, Hawaii, Filipinele, Noua Zeelanda si Insulele Aleutine, in largul Peninsulei Alaska.
Epicentrul sau a fost langa orasul chilian Valdivia, la circa 700 de kilometri distanta de Santiago de Chile. A cauzat valuri de 25 de metri inaltime, care au maturat coastele statului Chile. Valul tsunami principal a traversat Oceanul Pacific si a devastat Insula Hilo din arhipelagul Hawaii. Alte valuri, inalte de peste 10 metri, au fost inregistrate la 10.000 de kilometri de epicentru. Daca nu ar fi fost un cutremur, am spune ca a reprezentat o desfasurare de forte de-a dreptul grandioasa.
Autori : Emanuel Perde și Bozdog Ovidiu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu