miercuri, 17 aprilie 2013

Meteoritul



                                              Meteoritul din Rusia

Căderea unui meteorit cu un diametru de circa 15 metri și o greutate aproximată de 7.000–10.000 de tone s-a produs în dimineața zilei de vineri 15 februarie 2013, ora locală 09:23, în regiunea Celeabinsk din Rusia. Daunele principale în urma căderii s-au produs în șase localități: Emanjelinsk, Kopeisk, Korkino, Iujnouralsk, Etkul și orașul Celeabinsk.
Cel puțin 950 de persoane,dintre care peste 80 de copii, au fost rănite în urma căderii corpului ceresc, a anunțat serviciul de presă al Direcției de Sănătate al administrației regionale.
Conform centrul federal de cercetare și de dezvoltare al NASA, greutatea bolidului căzut este estimată la 7 tone. Pe parcursul căderii, după intrarea în atmosferă cu o viteză de 18-20 km/s meteoritul a început să se dezintegreze datorită supraîncălzirii și topirii, și să se rupă în bucăți incandescente începând cu o altitudine de aprox. 50 - 30 km, care s-au prăbușit cu o mare viteză.
La sol în orașul Celiabinsk s-a întrerupt comunicarea cu telefoanele celulare iar unele clădiri au fost evacuate. Oficiali din cadrul Ministerului de Interne au anunțat că mulți elevi au fost răniți de cioburile de geam, într-o școală din Celeabinsk.
Mulți oameni suțin că au auzit mai multe explozii, iar după aceea s-au declanșat sistemele de alertă de la mașini, alții spun că unda de șoc ar fi fost foarte fierbinte, iar în gură au simțit un gust metalic la ore bune după eveniment.
 
Agenţia spaţială americană (NASA) a subliniat totuşi că un astfel de fenomen precum cel din Rusia este rar: ”Un incident de această amploare nu se produce în medie decât o dată la o sută de ani”.
Cât despre ce s-a întâmplat în Rusia, unul din responsabilii programului NASA pentru detectarea de obiecte celeste aproape de Terra, ‘Near-Earth Object Program Office’ (NEOO), Paul Chodas, estimează că, înainte de a intra în atmosferă deasupra Rusiei, asteroidul măsura 17 metri în diametru, cu o masă de 10 tone. Impactul unor fragmente ale meteoritului, care a provocat rănirea a circa o mie de persoane, a produs o explozie corespunzând unei cifre de aproape 500 de kilotone sau 500.000 de tone.

Meteoritul a trecut vineri pe deasupra Munţilor Urali, a explodat şi s-a dezintegrat la intrarea în straturile inferioare ale atmosferei terestre.
Unda de şoc provocată de explozia rocilor spaţiale a cauzat spargerea geamurilor pe o suprafaţă de 200.0000 de metri pătraţi iar cioburile au rănit mai mult de 1.000 persoane. Astronomii spun că este cel mai mare număr de victime făcut vreodată de un obiect venit din spaţiu. Mingi de foc au provocat explozii puternice şi unde de şoc, în urma cărora au fost avariate trei mii de clădiri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu