marți, 14 mai 2013

Efectele valurilor tsunami

           Tsunami-urile sunt valuri gigantice, care pot spulbera regiuni întregi în numai câteva minut. Se produc cel mai adesea in zonele cu seismicitate puternica (Japonia , in jurul Cercului de Foc al Pacificului). Cel mai mare tsunami înregistrat vreodată avea 524 metri înălţime. Viteza maxima pe care a atins-o un tsunami a fost de 800 km/h .

Cauze 


Prăbușirea unor asteroizi în oceane.


Seisme sau alunecări submarine.

Dislocări abrupte de roci in oceane.

Dislocări bruște de ghețari în oceane.

Schimbari violente de temperatura .
Efecte ale tsunami-urilor :
 Un tsunami produce multe victime: în 1755, în Portugalia, un seism urmat de  un tsunami a provocat 20000 de morţi. În Alaska, în 1964, un seism a spart rezervoarele de petrol, care au luat foc. Un val imens, plin de petrol arzând, s-a năpustit asupra unui sat, înghiţind clădiri de trei etaje. 

Efectele tsunami-ului din Lisabona
Efecte ale tsunami-ului dun Alaska


•INDONEZIA: Dezastru in Sumatra
Turisti, pescari, hoteluri, case si masini au fost maturate de zidurile de apa ale valurilor mareice declansate de miscarea telurica al carei epicentru a fost localizat la vest de insula indoneziana Sumatra, unde cel putin 1.902 oameni au murit inecati sau striviti sub ruine. Dezastrul cel mai mare nu l-a provocat seismul, ci valurile care i-au urmat, lovind vaste zone de coasta, locuite, in Oceanul Indian si Marea Andaman.

•SRI LANKA: Cea mai departata, cea mai afectata
In Sri Lanka, la aproximativ 1.600 de kilometri vest de epicentru, cel putin 3.000 de oameni si-au pierdut viata, alti peste un milion fiind afectati de tsunami inalte de pina la 5 metri. Guvernul a declarat stare de calamitate si a facut apel la ajutor international. “Este o situatie tragica”, a declarat un purtator de cuvint al politiei, Rienzie Perera, adaugind ca multe spitale nu mai fac fata numarului foarte mare de raniti. Aproximativ 300 de detinuti au evadat duminica dintr-o inchisoare de maxima securitate, distrusa de valurile seismice. Penitenciarul din Matara, un fost fort construit de olandezi in secolul al XVII-lea si situat la 160 de kilometri sud de capitala Colombo, a fost lovit serios de tsunami, detinutii profitind de ocazie pentru a fugi. Potrivit autoritatilor locale, momentan nu se stie daca in inchisoare exista vreo victima, cladirea fiind inundata.

•INDIA: Orase nivelate de furia apelor
Peste 2.000 de persoane au murit in India, preponderent in statul Tamil Nadu (sud), unde zeci de localitati au fost nivelate de furia apelor, insa autoritatile spun ca numarul celor decedati este mult mai mare, sute de cadavre fiind aduse la tarm. Marina militara indiana se straduieste sa evacueze oamenii stabiliti in localitati situate in cimpie, in statul vecin, Andhra Pradesh, unde, din fericire, numarul victimelor a fost mai mic decit putea fi deoarece unele porturi au fost inchise in weekend. In acest stat au murit 32 de oameni, 15 dintre ei fiind copii care intrasera in mare pentru o baie religioasa hindusa.




Concluzie: Un tsunami se opreşte numai după ce toată energia sa a fost disipată, ceea ce înseamnă că poate pătrunde în interiorul uscatului pe lungimi de câteva sute de metri. În calea sa, ia pe sus ambarcaţiuni, maşini şi diverse alte corpuri grele, pe care le târăşte către interiorul continentului. 

O Supraveghere internationala :În prezent, tsunami provoacă mai puţine victime, deoarece 23 de naţiuni din jurul Pacificului cooperează pentru a supraveghea în permanenţă adăncurile mărilor, în special cu ajutorul seismografelor. Rezultatul măsurărilor este transmis prin satelitul GEOS la centrul de control internaţional din Hawaii. Când se produce un seism submarin, semnalul de alarmă transmis chiar în minutele următoare permite evacuarea pupulaţiei înainte de sosirea unui tsunami.
  



Proiect realizat de : Miron Catalin si Perde Emanuel
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu