vineri, 31 mai 2013

Plante pe cale de disparitie din Romania



Peste 380.000de specii de plante de pe Glob sunt clasificate ca fiind pe cale de disparitie.Alte cateva mii de speciii ajung in pragul disparitiei in fiecare an inainte ca biologii sa le poata identifica,pierzându-se astfel posibile plante cu proprietăţi medicinale. Există, estimativ, 19.000 de specii de plante în lume, iar multe dintre ele sunt victimele pierderii habitatului - de obicei, din cauza defrişărilor  pădurilor pentru a face loc agriculturii.
Pe teritoriul Romaniei au fost identificate 3.700 specii de plante, din care pana in prezent 23 sunt declarate monumente ale naturii printer care: Floare -de-colt,Garofita Pietrei- Craiului ,Ghintura galbena,Laleaua pestrita ,Bulbuci de munte,Smardarul sau bujorul de munte,sangele voinicului,etc. Principalele cauze ale disparitiei speciilor de plante sunt: distrugerea habitatelor,exploatarea comerciala (colectarea de plante),distrugerile produse de catre speciile aclimatizate si poluarea.

 1.Floarea de colt numita si “Floarea Reginei” este o planta deosebit de rara,fiind ocrotita prin lege din 1931,si este intalnita in Romania pe stancile aproape inaccesibile omului din Muntii Vrancei,Bucegi,Rodna,Maramuresului,Ocnele Bucovinei,Masivul Ceahlaul,Retezat,Godeanu.Floarea de colt este protejata in rezervatii natural cum ar fi cele din Piatra Craiului,Muntii Bucegi,Ciucas,judetul Alba.










2.Bujorul de munte : Este cunoscuta si sub numele de biblica datorita asemanarii florilor cu penajul aceste pasari, dedita in jurul satului Ilisesti, caldarusa in zona orasului Radauti si a comunei Fantanele. Prefera locuri mlastinoase,umede, bahnoase sau turboase.Tulpina inalta de 20 - 30 cm, frunzele alterne, late de 3 - 10 mm si lungi de 8 - 14 cm. Flori solitare,mari, inodore, pendente, brune purpuri, patate in forma tablei de sah. Raspandirea ei mai rara in tara si mai frecventa in judet o gasim in localitatiile :Bainet, Balcauti, Burla,Calafindesti, Calinesti - Cuparencu, Climauti, Costisa, Dornesti, Dumbraveni, Sasca,Baia, Fratauti, Galanesti,Horodnicu de jos, Hurjuieni, Ilisesti,Maneuti, Milisauti,Patrauti, Radauti, Serbauti, Siret,Todiresti, Vicovul de jos, Vicsani,Voitinel, Zamostea,Zvoristea aceste localitati se gasesc conform
 studiului oferit de Taras George Seghedin, in cartea sa: Rezervatiile naturale din Bucovina. Desi comuna Fantanele nu e specificata in cartea respectiva, aceasta minune a naturi se gaseste si in padurea numita de localnici ( Padurea Manghiuc), padure aflata la hotarul ce separa satele Stamate de Corocaesti (comuna Veresti) si este numita popular caldarusa.
3.Garofita Pietrei-Craiului creşte numai pe brînele stîncoase şi grohotişurile din Piatra Craiului, fiind endemică pentru acest masiv din România.
Garofiţa Pietrei Craiului a produs prin raritatea ei o vie nedumerire in rîndul oamenilor de ştiinţă; planta nu este întîlnită în niciunul din masivele muntoase învecinate şi nici nu se aseamănă cu vreuna din garofiţele din Europa, întrunind caracterele a două grupe sistematice ale genului: “Alpini” si “Glauci”. Originea ei însă nu a fost pe deplin lamurită.

4.Laleaua pestrita: Este cunoscuta si sub numele de biblica si prefera locuri mlastinoase,umede, bahnoase sau turboase.Tulpina inalta de 20 - 30 cm, frunzele alterne, late de 3 - 10 mm si lungi de 8 - 14 cm. Flori solitare,mari, inodore, pendente, brune purpuri, patate in forma tablei de sah. Raspandirea ei mai rara in tara si mai frecventa in judet o gasim in localitatiile :Bainet, Balcauti, Burla,Calafindesti, Calinesti - Cuparencu, Climauti, Costisa, Dornesti, Dumbraveni, Sasca,Baia, Fratauti, Galanesti,Horodnicu de jos, Hurjuieni, Ilisesti,Maneuti, Milisauti,Patrauti, Radauti, Serbauti, Siret,Todiresti, Vicovul de jos, Vicsani,Voitinel, Zamostea,Zvoristea aceste localitati se gasesc conform
 studiului oferit de Taras George Seghedin, in cartea sa: Rezervatiile naturale din Bucovina. Desi comuna Fantanele nu e specificata in cartea respectiva, aceasta minune a naturi se gaseste si in padurea numita de localnici ( Padurea Manghiuc), padure aflata la hotarul ce separa satele Stamate de Corocaesti (comuna Veresti) si este numita popular caldarusa.
5.Sangele voinicului este una dintre cele 58 de specii de orhidee care pot fi intalnite si in Romania. Florile acestora – inflorescente conice – par rubine stralucitoare in bataia Soarelui. Mirosul lor caracteristic, amintind de vanilie, este atat de patrunzator, incat prezenta podoabei sangerii poate fi simtita de la distanta. Infloresc incepand cu luna mai-iunie pana prin august-septembrie. 
Se mai numeste musucel si este o planta perena care are in pamant 2-5 tuberculi comprimati si divizati, din care pornesc radacinile. Tulpina este ierboasa, dreapta si inalta de 8-20 cm. Frunzele au o forma lineara, inguste, alungite si orientate spre cer. Culoarea lor este de un verde inchis pe fata superioara si un verde mai palid pe fata interioara. Tulpina poarta terminal o inflorescenta de forma oval-globuloasa, formata din numeroase flori de culoare rosu-purpuriu inchis spre negricios. Florile sunt mici si numeroase, stranse la varful tulpinii intr-un ghem oval. Ele raspandesc in jur un parfum puternic, frumos mirositor, asemanator celui de vanilie. Infloreste din iunie pana in septembrie. Planta este inalnita in etajul subalpin.
Aspectul deosebit al florii si parfumul suav au facut ca ea sa fie culeasa foarte mult astfel ca pe multe plaiuri de munte ea a disparut definitiv, in general fiind o specie rara, care, in Romania, este declarata monument al naturii.

Un comentariu: