miercuri, 12 decembrie 2012

GHETARII


         




   

                 GHETARII


§Caracteristicile ghetarilor     §Formarea ghetarilor§Clasificarea ghetarilor§Tipuri de ghetari





                                                  Definirea ghetarilor

    In glaciologie - adica studiul ghetarilor si a caracteristicilor lor, un ghetar este definit ca o masa mare de gheata care este caracterizata in principal de densitate si miscari lente.

Gheața pură a unui ghețar fără incluziuni este alcătuită din straturi subțiri de câțiva centimetri de gheață transparentă. Când cristalele de gheață nu-și schimbă poziția un timp îndelungat, ghețarul își păstrează structura grunjoasă inițială. În cazul lacurilor glaciare, care încă mai conțin porțiuni din ghețari care le-au dat naștere, cristalele de gheață sunt mai lungi. Densitatea ghețarilor poate atinge valori până la 0,918 g/cm³, la incluziuni mai numeroase de aer având o densitate mai mică.
Fișier:Buerbreen 2.jpg



                            
                          Caracteristici

Ghetarii se gasesc pe fiecare continent de pe planeta, cu exceptia Australiei. Pe langa existenta ghetarilor in regiunile polare (in jur de 99 % din gheata de pe planeta este stocata sub forma de ghetari), aceste mase de gheata sunt, de asemenea, gasite in regiunea tropicelor, unde sunt limitate de munti inalti. Ghetarii sunt importanti pentru omenire deoarece sunt depozitele noastre de apa dulce de pe planeta (cele mai multe rauri din lume provin de la ghetari). Avand in vedere importanta lor, efectele topirii ghetarilor cauzata deincalzirea globala sunt dezastruoase pentru noi.

              Formare

ImageGhețarii se formează în regiuni unde ninge tot timpul anului și masa mare de zăpadă rezultată nu se poate topi. Prin acumularea unei cantități suficient de mare de zăpadă, se produce un fenomen de transformare sau metamorfozare a acestea. Zăpada proaspăt căzută este afânată cu cristale mici de gheață și goluri mici de aer, dar straturile mai profunde sunt comprimate de greutatea straturilor superficiale de zăpadă.


                                     Clasificarea ghetarilor

ghetari alpiniIn timp ce unele surse                clasifica ghetarii in diferite tipuri in functie de morfologia lor, altii aleg sa ii incadreze pe baza aspectului si caracteristicilor termice. Intr-un sens larg totusi, ghetarii sunt clasificati in doua categorii, in functie de locul unde acestia se gasesc: ghetari alpini (sau ghetari de munte) si ghetari continentali  .                                                                                    




                                         

                                
                                GHETARII ALPINI   

 }Denumiti si ghetari de munte, ghetarii alpini care se formeaza pe munti la inaltimi considerabile, ca urmare a acumularii de zapada si gheata la care aceasta parte a muntelui este supusa. Acest tip de ghetari se gasesc pe aproape toti muntii inalti din lume, de la Himalaya din Asia pana la Rocky Mountain din America de Nord. Mai important, astfel de ghetari sunt cunoscuti pentru faptul ca se intind pe mai multe varfuri dintr-un lant muntos, acoperind mii de kilometri. Daca un ghetar acopera intregul varf de munte, este vorba despre o calota glaciara.



                                            GHETARII  CONTINENTALI

Ghetarii continentali, adica placile glaciare, sunt de departe cele mai mari forme glaciare de pe planeta. De obicei, acestia acopera mai mult   ca 20.000 de kilometri patrati ca suprafata. In zilele noastre singurele placi glaciare de pe planeta se gasesc in Antarctica si Groenlanda.




                                       
                     Ghetari "tidewater"
Cu toate acestea, un alt tip popular de ghetar sunt ghetarii „tidewater" care sunt cunoscuti pentru faptul ca se intind pe mare. Odata ce acesti ghetari incep sa pluteasca pe suprafata marii, sunt supusi presiunii si incep sa se sparga in bucati uriase de gheata care plutesc in cele din urma pe mare sub forma aisbergurilor.


}Ghetarul Hubbard din Alaska este considerat a fi cel mai mare ghetar tidewater din lume. In timp ce suprafata placilor de gheata este rece din cauza imprejurimile congelate, baza sa tinde sa fie relativ calda ca urmare a incalzirii geotermale.

                                

















                                                                                                 BUTA ADELINA
                                                                                   FLUERAS DIANA  
                                                                                     
                                                                                    



      
  











                           

3 comentarii: