miercuri, 5 decembrie 2012

Tsunami - Oceanul Indian 2004

                             Tsunami - Oceanul Indian 2004


  •        Tsunami sunt valuri uriaşe provocate de seisme. Ele sunt foarte periculoase pentru populaţia din regiunile de pe coastele oceanelor. Oamenii de şiinţă încearcă să prevadă producerea lor, pentru a le limita consecinţele.
  •          Pericolul unui tsunami:Fenomenul numit tsunami este în general urmarea unui seism: apa deplasată brusc de mişcările crustei, poate produce valuri cu o înălţime de 30 m . Aşa se explică faptul că Japonia, ţară cu o seismicitate foarte puternică, este în mod special expusă acestui risc.

Cutremurul din Oceanul Indian din 2004 

  •          A fost un seism submarin cu o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter desfășurat în estul Oceanului Indian pe 26 decembrie 2004(la 00:58 UTC, sau 07:58 ora locală). Cutremurul, care a avut epicentrul în mare, aproape de coasta nordică insulei indoneziene Sumatra, a provocat o serie de valuri tsunami care au afectat regiunile costiere ale unui număr de opt țări asiatice și care au cauzat moartea a peste 120.000 de persoane. Acesta a fost al cincilea cel mai puternic cutremur din istoria modernă (de când sunt înregistrate cu ajutorul seismografelor).

Ţări afectate de cutremur şi valurile tsunami care au urmat



  •          Mai multe valuri tsunami au lovit regiunile costiere din Oceanul Indian, devastând regiuni întregi, printre care insula Phuket,Tailanda, Aceh (Indonezia), coasta de est a Sri Lankăi, zonele costiere din statul Tamil Nadu (Indiei) și chiar și locuri mai îndepărtate precum Somalia, care se află la 4.100 km est de epicentru. 


Morți și daune


  •          Numărul de victime confirmate datorate seriilor de tsunami și indundaților este de 155.279, iar alte câteva mii de persoane sunt în continuare date dispărute. Peste un milion de gospodării au fost distruse.
  •          Atât guvernele cât și organizațiile guvernamentale se tem de izbucnirea unor epidemii ale unor boli apărute datorită contaminării apei, cum ar fi holera, dizenteria și malaria, care ar putea dubla numărul de victime. Organizațiile umanitare au anunțat că aproape o treime din victime sunt copii. Acest lucru se datorează natalității ridicate din statele afectate.
  •          Cifra morților este una foarte mare și pentru că au trecut peste 100 de ani de când un tsunami din Oceanul Indian a afectat coastele, fapt pentru care țările afectate nu erau pregătite pentru un astfel de seism și nici populația civilă nu a știut să recunoască semnalele care avertizau cutremurul.
  •          În Sri Lanka, Indonezia și Insulele Maldive a fost declarată starea de urgență. Conform Națiunilor Unite, costurile operațiunilor umanitare vor fi cele mai mari din istorie.

         
                                                            

Formarea unui tsunami



Ajutor internațional


  •          Guverne și organizații umanitare din întreaga lume încearcă să ofere ajutor și sprijin tehnic pentru cei afectați de cutremurul devastator din Asia de sud.
  •          La Geneva, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie a strâns circa 6,5 milioane de dolari pentru "ajutor imediat" pentru cei 500.000 de supraviețuitori care se estimează că sunt.
  •          Guvernul australian a decis să realizeze o donație inițială de aproximativ 7,7 milioane de dolari pentru a ajuta la eforturile umanitare, care au fost împărțiți organizaților umanitare internaționale. Ministrul de externe, Alexander Downer, a spus că Australia va trimite și alte ajutoare când se se vor știi mai multe detalii despre necesități.



Proiect realizat de : Handrea Georgiana si Mocan Georgiana 


Un comentariu: