miercuri, 12 decembrie 2012

                                                                        URAGANUL SANDY



   Uraganul Sandy a fost un masiv ciclon tropical de sezon târziu care a afectat Jamaica, Cuba, Bahamas, Haiti, Republica Dominicană și Statele Unite ale Americii. În prezent acesta a afestat profund Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii și Canada de Est.
         
Uraganul Sandy a lovit New York-ul si a facut ravagii. Cea mai grava situatie din ultimii 50 de ani din New York
Uraganul Sandy a lovit, luni seara, coasta de est a Statelor Unite in regiunea Statului New Jersey, iar in New York apele au inundat strazile Manhattanului.
Cinci persoane din New York au murit, un tanar fiind ucis de un copac smuls din radacini de vant.

Autoritatile au inchis tunelurile dinspre Manhattan si mai multe poduri, iar curentul electric a fost intrerupt intentionat in toata partea sudica, incluzand centrul financiar Wall Street.

Zeci de transformatoare au fost distruse de contactul cu apa, iar statiile de metrou au fost inundate. Mii de persoane ramase fara curent electric au iesit pe strazi în New York City.

Situatia este fara precedent in ultimii 50 de ani.

Autoritatile au spus ca marti vor face o evaluare a pagubelor, insa au anuntat ca metroul nu va fi repus in functiune timp de o saptamana, fapt ce ar imobiliza practic o buna parte din populatie si forta de munca a orasului.

Primarul New York-ului Michael Bloomberg a informat populatia ca apele vor incepe sa se retraga, insa transporturile, scolile si activitatile publice vor ramane inchise si marti.


Prezentare generală

Fiind al 18-lea ciclon tropical, a 18-a furtună care a fost denumită, precum și al 10-lea uragan din Atlantic din sezonul 2012 al uraganelor, Sandy s-a dezvoltat dintr-un val tropical alungit din Marea Caraibelor de vest la 22 octombrie 2012. A scăzut ca intensitate (depresiune tropicală), apoi s-a întărit rapid și s-a transformat într-o furtună tropicală șase ore mai târziu. Sandy s-a mutat încet spre nord spre Antilele Mari și, treptat, s-a consolidat.
Uraganul Sandy este de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson care are cinci nivele. S-a întins pe o suprafață relativ mare, de cel puțin 800 de kilometri





Impact 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu