miercuri, 12 decembrie 2012

Uraganul Sandy

                                URAGANUL SANDY

Uraganul Sandy a fost un masiv ciclon tropical de sezon târziu care a afectat Jamaica, Cuba, Bahamas, Haiti, Republica Dominicană și Statele Unite ale Americii. În prezent acesta a afestat profund Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii și Canada de Est.



Fiind al 18-lea ciclon tropical, a 18-a furtună care a fost denumită, precum și al 10-lea uragan din Atlantic din sezonul 2012 al uraganelor, Sandy s-a dezvoltat dintr-un val tropical alungit din Marea Caraibelor de vest la 22 octombrie 2012. A scăzut ca intensitate (depresiune tropicală), apoi s-a întărit rapid și s-a transformat într-o furtună tropicală șase ore mai târziu. Sandy s-a mutat încet spre nord spre Antilele Mari și, treptat, s-a consolidat.
Uraganul Sandy este de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson care are cinci nivele. S-a întins pe o suprafață relativ mare, de cel puțin 800 de kilometri.

Sandy a lasat in urma milioane de oameni fara adapost si zeci de victime.




Pagubele totale au fost deja evaluate la 20 de miliarde de dolari. Pe langa cartiere intregi de case, si un numar foarte mare de masini au fost maturate de ape si de vantul puternic. Potrivit unei estimari facute de agentia de presa Reuters, Sandy ar fi distrus mai mult de un sfert de milion de masini in calea sa.



Cel puţin 13 persoane au murit în Statele Unite şi Canada din cauza unor rafale violente de vânt şi inundaţii provocate de către ciclonul Sandy.
Haosul anunţat a întrerupt campania electorală cu opt zile înaintea alegerilor prezidenţiale.

Uraganul Sandy, considerat cel mai periculos din ultimii 100 de ani în SUA, a lovit marţi dimineaţă (la 0.20, ora României), coasta statului New Jersey. La două ore distanţă, Sandy a ajuns şi deasupra oraşului Atlantic City. În jurul orei 6 (ora României), uraganul se îndrepta spre statul Pennsylvania. Cel puţin 33 de persoane din SUA şi una din Canada au murit din cauza uraganului Sandy.
 Aproximativ 8 milioane de americani au rămas fără curent electric, autorităţile avertizând că penele de curent vor fi îndelungate, din cauza inundaţiilor şi a copacilor şi stâlpilor dobrâţi de rafale. Oamenii din Atlantic City au fost avertizaţi să nu folosească apa curentă fără a o fierbe în prealabil. Primarul din New York, Michael Bloomberg a lansat un ape către americani, prin care îi ruga să nu mai sune la serviciul de urgenţă decât dacă "este o problemă de viaţă şi de moarte". "Am primit 10.000 de telefoane în jumătate de oră la 911, faţă de 1.000 câte sunt în mod obişnuit. Vă rog, vă rog, vă rog să nu mai sunaţi dacă nu este o problemă de viaţă şi de moarte".  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu