joi, 13 decembrie 2012

Uraganul Sandy


                              Uraganul Sandy  


   
 Uraganul Sandy a fost un masiv ciclon tropical de sezon târziu care a afectat Jamaica, Cuba, Bahamas, Haiti, Republica Dominicană și Statele Unite ale Americii. În prezent acesta a afestat profund Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii și Canada de Est.
Uraganul Sandy, considerat cel mai periculos din ultimii 100 de ani în SUA, a lovit marţi dimineaţă (la 0.20, ora României), coasta statului New Jersey. La două ore distanţă, Sandy a ajuns şi deasupra oraşului Atlantic City. În jurul orei 6 (ora României), uraganul se îndrepta spre statul Pennsylvania. Cel puţin 33 de persoane din SUA şi una din Canada au murit din cauza uraganului Sandy.
Fiind al 18-lea ciclon tropical, a 18-a furtună care a fost denumită, precum și al 10-lea uragan din Atlantic din sezonul 2012 al uraganelor, Sandy s-a dezvoltat dintr-un val tropical alungit din Marea Caraibelor de vest la 22 octombrie 2012. A scăzut ca intensitate (depresiune tropicală), apoi s-a întărit rapid și s-a transformat într-o furtună tropicală șase ore mai târziu. Sandy s-a mutat încet spre nord spre Antilele Mari și, treptat, s-a consolidat.Uraganul Sandy este de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson care are cinci nivele. S-a întins pe o suprafață relativ mare, de cel puțin 800 de kilometri .Uraganul Sandy a fost cel mai costisitor uragan din istoria recentă, depășind pagubele provocate de uraganele Katrina din 2005 și Irene din 2011. Pagubele au fost atât materiale, cât și costuri suplimentare legate de anularea curselor aeriene și a altor activități curente. S-au înregistrat cel puțin 110 de pierderi de vieți omenești în SUA, Canada și Caraibe.
În paralel cu inundaţiile, rafale de vânt extrem de puternice au continuat să sufle pe tot cuprinsul nopţii, făcând foarte dificilă orice intervenţie a utilajelor de pompieri la numeroasele apeluri lansate de persoane rămase blocate de ape. Mii de persoane au căutat refugiu la adăposturile puse la dispoziţie de autorităţi, dar majoritatea populaţiei din zonele expuse ca nu a reuşit încă să se refugieze din calea apelor, fie pentru că nu a luat în serios avertismentele, fie pentru că nu a avut timp: apele au început să se ridice brusc în jurul orei 20.00, când centrul uraganului a atins ţărmul, împinse şi de mareea cauzată de luna plină.


Aproximativ 8 milioane de americani au rămas fără curent electric, autorităţile avertizând că penele de curent vor fi îndelungate, din cauza inundaţiilor şi a copacilor şi stâlpilor dobrâţi de rafale. Oamenii din Atlantic City au fost avertizaţi să nu folosească apa curentă fără a o fierbe în prealabil. Primarul din New York, Michael Bloomberg a lansat un apel către americani, prin care îi ruga să nu mai sune la serviciul de urgenţă decât dacă "este o problemă de viaţă şi de moarte". "Am primit 10.000 de telefoane în jumătate de oră la 911, faţă de 1.000 câte sunt în mod obişnuit. Vă rog, vă rog, vă rog să nu mai sunaţi dacă nu este o problemă de viaţă şi de moarte".
Preşedintele Barack Obama a declarat stare de urgenţă în zece state plus capitala Washington D.C, iar şcolile şi alte instituţii publice din zona afectată au fost închise luni şi marţi. Sute de mii de oameni au fost evacuaţi forţat şi duşi din calea pericolului, preşedintele american avertizându-i să ia uraganul în serios. Se aşteaptă ca Sandy să fie cel mai puternic uragan din ultimii 100 de ani din SUA, estimându-se că ar putea provoca pagube directe de 1 miliard de dolari şi un impact economic în SUA de peste 20 de miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Cinci persoane din New York au murit, un tanar fiind ucis de un copac smuls din radacini de vant. Autoritatile au inchis tunelurile dinspre Manhattan si mai multe poduri, iar curentul electric a fost intrerupt intentionat in toata partea sudica, incluzand centrul financiar Wall Street.eci de transformatoare au fost distruse de contactul cu apa, iar statiile de metrou au fost inundate. Mii de persoane ramase fara curent electric au iesit pe strazi în New York City. 

Situatia este fara precedent in ultimii 50 de ani.Autoritatile au spus ca marti vor face o evaluare a pagubelor, insa au anuntat ca metroul nu va fi repus in functiune timp de o saptamana, fapt ce ar imobiliza practic o buna parte din populatie si forta de munca a orasului. 
Sandy urmează să fie resimţit pe continent. Valurile Lacului Michigan, aflat la peste 1.000 de kilometri de Atlantic, ar putea să atingă o înălţime de până la zece metri, potrivit Serviciului Naţional american de Meteorologie NWS."Metroul newyorkez are 108 ani dar niciodată nu s-a confruntat cu o catastrofă atât de devastatoare ca cea din noaptea trecută", a declarat Joseph Lhota, director al Metropolitan Transportation Authority (MTA), citat de AFP. Majoritatea tunelurilor inundate se află sub East River, care se întinde de-a lungul peninsulei Manhattan asupra căreia s-au abătut rafale violente de vânt şi ploi torenţiale.Mii de persoane rămase fără curent electric au ieşit pe străzi în New York City. Situaţia este fără precedent în ultimii 50 de ani. Singura dată când s-a mai întâmplat ca străzile Manhattanului să fie inundate de apele oceanului a fost în 1960, când uraganul Donna a adus o creştere a nivelului apelor de trei metri. În paralel cu inundaţiile, rafale de vânt extrem de puternice au continuat să sufle pe tot cuprinsul nopţii, făcând foarte dificilă orice intervenţie a utilajelor de pompieri la numeroasele apeluri lansate de persoane rămase blocate de ape. Mii de persoane au căutat refugiu la adăposturile puse la dispoziţie de autorităţi, dar majoritatea populaţiei din zonele expuse ca nu a reuşit încă să se refugieze din calea apelor, fie pentru că nu a luat în serios avertismentele, fie pentru că nu a avut timp: apele au început să se ridice brusc în jurul orei 20.00, când centrul uraganului a atins ţărmul, împinse şi de mareea cauzată de luna plină.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu