vineri, 30 noiembrie 2012



                               
                        Moscova,afectată de ninsori abundente

        O iarnă grea a căzut la Moscova, unde autorităţile vorbesc despre cele mai abundente ninsori din ultimii 50 de ani, care afectează ţara în luna noiembrie. Meteorologii avertizează că ninsorile vor continua până mâine(30.11.2012) inclusiv.
Căderile abundente de zăpadă au creat haos pe şosele şi au condus la anularea mai multor curse aeriene. Stratul de zăpadă a ajuns la 16 centimetri în 24 de ore de ninsoare neîntreruptă. 
12 mii de unităţi de utilaje de deszăpezire se aflau în joi dimineaţă pe străzile capitalei şi în suburbii, printre 2000 de tiruri pentru transportarea zăpezii.  Potrivit autorităţilor de la Primăria Moscovei, în ultimii 50 de ani, capitala Rusiei nu a mai fost afectată în luna noiembrie de ninsori atât de abundente.
                         

             Video



miercuri, 28 noiembrie 2012

Inundatii in Italia




                          

                       

          Stare de alertă în mai multe regiuni din Italia


         Autoritatile italiene au instituit stare de alerta in sapte regiuni din Italia, in urma ploilor torentiale, vantului puternic si inundatiilor din ultimele doua zile, dar si a ninsorilor si temperaturilor scazute.
       Vantul puternic afecteaza sudul tarii, unde cel putin 20 de persoane au fost ranite si una este data disparuta, in Taranto, in timp ce zapada si temperaturile sub pragul inghetului provoaca perturbari in nordul tarii, informeaza Gazzetta del Sud.
Caderile de zapada au afectat trecatori din muntii dintre Italia si Franta, provocand devieri ale traficului si ale rutelor pe care circula camioanele.
Totodata, au fost instituite stari de alerta din cauza vremii rele in sapte regiuni din Italia, in provincia Campania din sudul Italiei fiind emisa o alerta de ploi torentiale. In plus, inundatiile si nivelul crescut al apelor continua sa afecteze Venetia.
Si in Toscana au fost emise alerte similare de ploi torentiale, iar ploaia a provocat marti inchiderea temporara a caii ferate dintre Pisa si Genoa,, dar si autostrazii Aurelia.
Stare de alerta in sapte regiuni din Italia din cauza ploilor torentiale


                                                     Am atasat si un video :)

El Nino


El Nino este un curent din Oceanul Pacific ce produce pe tot globul fenomene meteorologice ieşite din comun. 

Fenomene ciudate ce  apară în timpul unui El Nino
1.Incendii  cauzate de secetă

2. Creșterea furtuni tropicale

3. Uraganul Floyd a fost ENORM
4. Provoca inundații devastatoare  
5. Populațiile din Peru a scăzut de hamsii

•     Oamenii de ştiinţă au observat că, o dată la cinci până la şapte ani , vânturile permanente din Pacific îşi schimbă uneori direcţia, împingând apele calde spre est, către America de Sud. Fenomenul începe prin ianuarie, în timpul verii din emisferă sudică. Efectele lui se cunosc de secole, dar numai după 1970 oamenii de ştiinţă au înţeles ce este El Nino şi cumperturbă acesta clima de pe glob.

 El Nino din 1997-98 a adus inundaţii masive în America de Sud, lăsând fără adăpost mii de oameni.

•   Au fost semnalate numeroase cazuri de furtuni puternice în timpul cărora au căzut din cer broaşte, peşti şi alte animale. O posibilă explicaţie a acestui fenomen neobişnuit este că bietele vietăţi au fost ridicate în aer de tornade, purtate la mari depărtări de către curenţii de aer şi apoi există numeroase teorii ce încearcă să explice originea misterioaselor figuri ce apar pe câmpurile cultivate de pe tot globul, denumite, de obicei, ,,cercuri în lanuri”. Unii cred că ele sunt opera navelor extraterestre. Se pare că anumite figuri sunt consecinţa unor fenomene meteorologice ieşite din comun , cum ar fi nişte mici tornade sau furtuni electrice căzut pe pământ o dată cu ploaia.
          Regiuni ale Pacificului din SUA au fost grav
schimbat din cauza ploilor abundente și inundațiile

•    El Nino opreşte curenţii ce aduc substanţe nutritive de la fundul oceanului către suprafaţă, afectând sursele de hrană ale animalelor marine.
ENSO - acestea sunt intitialele denumirii ,,El Nino Southern Oscillation” ( Oscilaţia sudică El Nino)- expresie prin care oamenii de ştiinţă desemnează fenomenul cunoscut
ca El Nino.
•   A apărut din Pacificul Tropical, spre sfârşitul anului 1997, aducând cu el mai multă energie decât un milion de bombe de tipul celei de la Hiroşima. Timp de opt luni, 1997-98, marele El Nino a dat peste cap toate caracteristicile climatice din toată lumea, ucigând, aproximativ 2100 de persoane şi producând pagube materiale de cel puţin 33 miliarde de dolari.
•   El Nino apare la fiecare trei-şapte ani, cu grade variate de intensitate, însă poate fi resimţit în întreaga lume timp de peste un an. Perioada 1990 - 1994 este considerată cea mai lungă de pînă în prezent. În nordul Peru-ului, avertismentele au permis multor fermieri şi pescari să folosesca părţile pozitive ale lui El Nino. Pe pământuri care de obicei erau deşertice a crescut iarbă, permiţând creşterea vacilor. Orezul şi fasolea au putut fi cultivate în zone prea aride pentru ele; pescarii au putut planifica pescuitul în apele mai apropiate de coasta, de obicei prea reci.
 Anomalii de suprafață de mare asociate cu El Nino
Diferențele între  El Nino si  La Nina
 
•   Cel puţin, pregătirea poate salva vieţi. Chiar şi în săracul Peru, construirea de canale şi acumularea de rezerve a salvat sute de vieţi în 1997-98. Multe zone afectate s-au putut pregăti pentru inundaţii şi foc, migraţii şi epidemii. Există înregistrări scrise despre El Nino în Peru din 1525 şi cercetătorii au găsit dovezi geologice al prezenţei lui El Nino pe coasta peruviană acum 13.000 de ani. Incaşii ştiau de acest fenomen. Oraşele erau construite pe dealuri, iar proviziile erau păstrate în munţi.
•   Vremea este atât de variabilă încât este greu să numeşti ceva "normal". Dar în majoritatea anilor, climatul din Pacificul ecuatorial este guvernat de un anumit model. Soarele încălzeşte suprafaţa apei în vestul oceanului, înspre Australia şi Indonezia, cauzând ridicarea unor volume uriaşe de aer cald şi umed ce formează o depresiune la suprafaţa oceanului. Pe măsură ce masa de aer se ridică şi se răceşte apar ploile ce contribuie la musonii din această zonă.
•   Acum mult mai uscat şi la o înălţime foarte mare, aerul se îndreaptă spre est, condus de vânturile din înaltul atmosferei, răcindu-se şi mai mult pe parcursul călătoriei. Când ajunge în vestul Americii, începe să coboare, fiind apoi dus înapoi spre Australia şi Indonezia. Acest circuit gigantic este numit circuitul Walker, după Sir Albert Walker, englezul care a studiat fenomenul în 1920
  Proiect realizat de:
Marinca Gabriel

                                
Berchesan Paul
                                                                                       
Corchis Calin

Uraganul Sandy

Uraganul Sandy


  
    Uraganul Sandy a fost un masiv ciclon tropical de sezon târziu care a afectat Jamaica, Cuba, Bahamas, Haiti, Republica Dominicană şi Statele Unite ale Americii. În prezent acesta a afectat profund Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii şi Canada de Est.



   Uraganul Sandy a lovit, luni seara, coasta de est a Statelor Unite în regiunea statului New Jersey. 




   Uraganul Sandy a fost cel mai costisitor uragan din istoria recentă, depăşind pagubele provocate de uraganele Katrina din 2005 şi Irene din 2011. 
  
  
                                                       Pagube:

- incendii 
- numeroase străzi au fost inundate
- peste 300.000 de locuitori din New York au fost evacuaţi
- 8 milioane de locuinţe şi sedii de firme au rămas fără curent electric
- curentul electric, căldura şi apa caldă nu au fost restabilite decât parţial în zonele afectate
- au fost anulate numeroase curse aeriene 
- metroul new-yorkez a fost inundat
- bursa din metropola americană a fost închisă
- linia de cale ferată care face legătura cu New Jersey-Path a fost scoasă din uz pentru o perioadă
- locuitorii se plâng de creşterea criminalităţi şi de lipsa poliţiştilor care să împiedice acest fenomen






    În prezent uraganul Sandy reprezintă un fenomen natural cu implicaţii dezastruoase şi numeroase pierderi umane şi materiale.