miercuri, 21 noiembrie 2012

Inundatia 
 
     înseamnă acoperirea temporară cu apă a unui teren care nu este acoperit în mod obișnuit cu  apă.
Cauza inundațiilor este revărsarea peste maluri a apelor curgătoare sau a lacurilor.
Inundațiile pot avea loc în timpul viiturilor, în urma ploilor torențiale, topirii bruște a zăpezilor etc. Uneori, inundațiile au loc la gura râurilor de câmpie, în urma acțiunii vânturilor care bat dinspre mare, a cutremurelor de pământ submarine etc.
Pentru prevenirea inundațiilor se construiesc diguri, baraje ș.a. Inundațiile pot fi provocate și în mod voit pentru a iriga terenurile agricole. Tot intenționat se provoacă inundații în amonte de baraje, pentru a construi lacuri de acumulare.


Tsunami

  Tsunamiul sau valul mareic reprezintă o undă energetică de tip mecanic ce se propagă prin apa oceanelor, ca urmare a producerii unor erupții subacvatice, sau și a unor cutremure submarine sau de coastă foarte puternice (7-9 grade pe scara Richter).


Cauze

  Prăbușirea unor asteroizi în oceane.
-Seisme sau alunecări submarine.
-Dislocări abrupte de roci (de exemplu alunecarea bruscă în             trecutul geologic a unei părți a insulei Réunion în ocean).
-Dislocări bruște de ghețari în oceane.

Propagare

   
   Valul tsunami (din limba japoneză: val de port) se propagă diferit față de valul obișnuit. În larg, la ape adânci, valul mareic prezintă viteze foarte mari: de la 300 la 700 Km/h, și se propagă în toată masa apei (pe toata adâncimea oceanului), nu doar la suprafață ca valul obișnuit creat de vânturi. Înălțimea lui variază de la câteva zeci de centimetri până la câțiva metri. El se înalță spre coastă, căpătând aspectul unui mal teșit, măturând în continuare fundul oceanului, pentru ca la mal se manifeste ca un zid de apă care năvălește pe uscat. Un tsunami poate provoca pe țărm în câteva minute victime umane numeroase și pagube majore.
 
Istorie


La 9 iulie 1958 a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter în Golful Lituya, Alaska, provocând un megatsunami cu înălțimea valului de apă de 520 metri. Acesta este cel mai mare tsunami cunoscut din istorie.

Inundatiile din China – 1931

  

 
Inundatiile de pe fluviile Yangtze si Huanghe:
In anul 1931, datorita inundatiilor catastrofale din bazinul fluviilor Yangtze (Fluviul Albastru)si Huanghe (Fluviul Galben), a bolilor si foametei ce au urmat, au murit 3,7 milioane de oameni.
China—
retea-hidrologica
Cele mai mari fluvii ale Chinei, Yangtze si Huanghe au o lunga traditie a inundatiilor. In anul 1931 cele doua fluvii, impreuna cu raul Hwai, si-au iesit din matca si au provocat o catastrofa inimaginabila: aproape 4 000 000 de victime din randul populatiei riverane. Bineinteles ca proportiile dezastrului se datoreaza faptului ca bazinele celor doua mari fluvii sun intens populate, dar dezastrul a luat proportii deoarece digurile ce trebuiau sa reziste celor mai mari ploi torentiale au cedat in sute de locuri inundand peste 330000 hectare de teren. Peste 40 000 000 de chinezi au ramas fara locuinte si o mare parte din culturile Chinei au fost distruse, unele suprafete agricole ramanand sub ape timp de 6 luni.

Boli si traumatisme provocate de inundatiii


Continutul apei din timpul inundatiilor, dar si alti factori contextuali, provoaca infectii si diferite tipuri de boli, in mod special afectiuni digestive si de pielii:
-
Febra tifoida;
-
Leptospiroza;
-
Dizenterie (salmonella, shigella, campylobacter);
-
Hepatita A;
-
Holera;
- Malaria;
-
Febra galbena;
-
Boli ale ochilor;
-
Rani sau lovituri cauzate de obiecte ascutite localizate sub apa murdara;
Boli
ale ochilor;
-
Rani sau lovituri
cauzate de obiecte ascutite localizate sub apa murdara;



Verebei Cristian
Craciun Cristina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu