marți, 27 noiembrie 2012

GHEȚARII : Efectele încălzirii globale asupra ghețarilor

GHEȚARII

Efectele încălzirii globale asupra ghețarilor

     Gheţarii reprezintă cel mai mare rezervor de apă dulce al Terrei, acoperind în total o regiune de mărimea Americii de Sud. În ultimul timp ei au început să se topească într-un ritm îngrijorător, fapt pus pe seama creşterii globale a temperaturii.

                                            

Calota glaciară arctică este în pericol  

     Topirea ghețarilor vechi și compacți a început în urmă cu ceva timp. Acest lucru a dus la micșorarea calotei glaciare și la apariția unor noi ghețari, mai mici și mai puțini rezistenți.



Groenlanda îşi pierde scutul de gheaţă: calota glaciară care acoperea marea insulă s-a topit aproape în totalitate

 
        Cercetătorii au declarat că topirea fără precendent a gheţurilor a avut loc chiar şi în cea mai rece şi mai înaltă porţiune din Groenlanda, staţiunea Summit. Făcând calculele, cercetătorii americani au descoperit cu stupoare că, în acest an, 97% din gheaţa Groenlandei s-a topit.

Efectele încălzirii globale asupra gheţarilor din Alpi



        Două studii recent publicate au scos la iveală un efect dezastruos al încălzirii globale: munţii Alpi ar putea pierde, până la sfârşitul acestui secol, trei sferturi din volumul gheţarilor lor.

        Iernile uscate și verile călduroase cauzate de încălzirea globală sunt "vinovate" de altitudinea mai joasă a acestora. Activitățile turistice în zonă au un impact puternic și semnificativ asupra Alpilor. Se aude că ghețarii nu vor mai exista în următorii 50-60 de ani.
Italia și Elveția au decis să-și retraseze granițele după ce încălzirea globală va topi ghețarii din Alpi.
                                    

Se topesc ghețarii din Uganda 




        Ghețarul este situat la altitudinea de 5 109 metri, în zona montană . Autoritățile declară că o crevasă nou apărută a blocat accesul spre vârful Margherita, al treilea vârf că înălțime din Africa.

        Pe baza studiilor actuale, cercetătorii estimează că ghețarii din zonă Rwenzori vor dispare în întregime, în următorii 20 ani. Conform măsurătorilor, în urmă cu 50 ani, calota glaciară avea o suprafața de 6 km pătrați. În prezent, aceasta este sub 1 km pătrat.

Everestul este distrus de încălzirea globală

                     
          Cei mai mulți ghețari himalayeni vor dispărea până în 2050, iar 80% dintre aceștia vor deveni o amintire până în anul 2030. Faptul este cu atât mai îngrijorător cu cât în Himalaya se găsesc peste 40% din rezervele de apă dulce a planetei.

Se topesc gheţarii din Himalaya

        În ultimii 30 de ani, gheţarii din Nepal s-au micşorat cu 21%, iar cei din Bhutan cu 22%. Toţi cei 10 gheţari din regiune care au fost studiaţi se topesc.

         Oamenii de ştiinţă afirmă că efectele schimbărilor climatice în Munţii Himalaya ar putea fi devastatoare, deoarece regiunea este o sursă de hrană şi de energie pentru 1,3 miliarde de persoane care trăiesc în bazinele hidrografice ale râurilor aflate în aval. Dacă gheţarii se topesc, acest lucru va conduce la secarea râurilor.

         Creșterile mari de temperatură, determinate în mare parte de schimbările climatice, provoacă topirea ghețarilor chinezi din lanțul muntos Himalaya.


Gheţarii din Peru se topesc în ritm alarmant

 

 



             Pe baza unor cercetări, gheţarii din Anzii Cordilieri de pe teritoriul statului Peru se topesc cu 20 de ani mai devreme decât estimaseră în prealabil cercetătorii, fenomenul putând provoca aridizarea unei mari porţiuni din această ţară sud-americană.
          Pe baza datelor geologice, gheţarii din Cordiliera Blanca acopereau o suprafaţă totală de 850 kilometri pătraţi în anul 1930, astăzi gheţarii acoperă o suprafaţă mai mică de 600 kilometri pătraţi.

 

Chacaltaya: Moartea accelerată a unui ghețar


              Un petic de gheață de 50 de metri pătrați reprezintă tot ce a mai rămas din cei 1,6 kilometri pătrați acoperiți de ghețar în anii '50.
           Acest gigant bolivian pe care în urmă cu 15 ani se schia la cea mai mare altitudine din lume (5.300 metri),este aproape dispărut.

 Ghețarul Quilca, situat la 5.250 de metri altitudine, în regiunea Puno din sud-estul statului Peru, nu departe de frontiera cu Bolivia, a dispărut din cauza încălzirii climatice.

 
                                             

Regatul Bhutan, amenințat de "tsunami de munte “

              Regatul Bhutan, așezat la poalele munților Himalaya, plătește din greu pentru încălzirea globală, cu toate că nu este responsabil de ea, fiind împădurit în proporție de 82%. Specialiștii susțin că încălzirea globală va conduce la o avalanșă de "tsunami de munte", care va zdrobi micuțul stat.



               Cercetătorii de la NASA au dat publicităţii o hartă pe care se poate observa cantitatea de gheaţă pe care planeta a pierdut-o între 2003 şi 2010. Zonele colorate în albastru reprezintă regiunile în care volumul de gheaţă s-a redus, iar cele colorate în roşu reprezintă zonele în care s-a înregistrat o creştere a volumului de gheaţă.


Găurile din stratul de ozon amâna topirea ghețarilor


                Stratul subțire de ozon de deasupra Polului Sud cauzează furtuni puternice care mențin ghețarii la un nivel stabil, iar atâta vreme cât situația va continua, gheața nu se va topi. Cu toate acestea, stratul de ozon se reface, protejând pe de o parte planeta de radiațiile solare dar accentuând, pe de altă parte, efectele încălzirii globale.
                 Ultimele calcule arată că gheață din Antarctica ar începe să se topească rapid în perioada 2050-2070, perioadă în care stratul de ozon se va reface complet, în timp ce la Polul Nord ghețarii s-ar putea topi complet în următorii doi sau trei ani.


Studiile spun că dacă toți ghețarii s-ar topi azi, nivelul apelor ar crește cu 70 metri.


                                                                         Londra sub ape
 

 Film:
http://www.youtube.com/watch?v=3yk92Mw3D-A


Proiect realizat de: 

Andreea Ilca 

Lavinia Bercar











Un comentariu: