marți, 27 noiembrie 2012

URAGANUL SANDY



 URAGANUL SANDY

 


Uraganul Sandy este un masiv ciclon tropical de sezon târziu care a afectat Jamaica, Cuba, Bahamas, Haiti, Republica Dominicană și Statele Unite ale Americii. În prezent acesta pune în pericol Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii și Canada de Est. Fiind al 18-lea ciclon tropical, a 18-a furtună care a fost denumită, precum și al 10-lea uragan din Atlantic din sezonul 2012 al uraganelor, Sandy s-a dezvoltat dintr-un val tropical alungit din Marea Caraibelor de vest la 22 octombrie 2012. A scăzut ca intensitate , apoi s-a întărit rapid și s-a transformat într-o furtună tropicală șase ore mai târziu. Sandy s-a mutat încet spre nord spre Antilele Mari și, treptat, s-a consolidat.                                                                                                                
                Uraganul Sandy, considerat cel mai periculos din ultimii 100 de ani în SUA, a lovit marţi dimineaţă (la 0.20, ora României), coasta statului New Jersey. La două ore distanţă, Sandy a ajuns şi deasupra oraşului Atlantic City. În jurul orei 6 (ora României), uraganul se îndrepta spre statul Pennsylvania.


            Uraganul Sandy a fost cel mai costisitor uragan din istoria recentă, depășind pagubele provocate de uraganele Katrina din 2005 și Irene din 2011.Uraganul a lovit luni, cu rafale de vant de 130 km/h si valuri uriase care au provocat inundatii in New Jersey si New York. Apa a ajuns si in galeriile de metrou. In plus, inundatiile au dus la inchiderea aeroporturilor.
 Luxosul Manhattan, de unde au fost evacuati in jur 400.000 de oameni, aproape ca a fost inghitit de un val revarsat din Atlantic.
             Primarul Michael Bloomberg a anuntat, marti seara, ca aproximativ 7.000 de copaci au fost dezradacinati sau partial distrusi. De asemenea, parada de Halloween, una dintre traditiile New York-ului in noaptea de Halloween, 30 octombie, a fost amanata "pana la o data ulterioara", a subliniat primarul

             Sandy, a distrus parţial sau complet casele a circa 20.000 de persoane, a explicat Johan Peleman, din cadrul Biroului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), pe site-ul Naţiunilor Unite.Uraganul a devastat agricultura şi reţelele rutiere ale ţării.




    EFECTELE URAGANULUI
  • În New York au avut loc 23 de incendii, peste 80 de case arzând în Breezy Point, Queens.
  • Peste 5.700 de zboruri au fost anulate marţi în toată America de Nord, potrivit Huffington Post. În total, aproximativ 15.500 de zboruri au fost afectate de URAGANUL SANDY.
  • Insarcinata in 35 de saptamani, christine Schleppy a inceput sa aiba contractii chiar cand uraganul sandy a lovit new jersey.serviciul de urgenta american , a reusit sa ajunga acasa la grvida. in drumul catre spital  ambulanţa s-a împotmolit în noroi iar Christine a început să aibă dureri şi mai mari.În ajutorul lor a venit o maşină de pompieri care a reuşit să treacă peste toate obstacolele de pe drum şi să ajungă la un spital provizoriu amenajat într-o sală de sport a unei biserici.
  • In Virginia, compania electrica locala a apelat la fostii sai angajati pensionari pentru a remedia situatia. In plus, reactorul Salem 1, din New Jersey, a fost inchis dupa ce 4 din cele 6 pompe de circulatia apei au incetat sa functioneze. Un alt reactor, situat la circa 50 de kilometri nord de New York, pe marginea raului Hudson, a fost de asemenea oprit
  • Linia de cale ferata care face legatura cu New Jersey - Path, a fost scoasa din uz pentru o perioada , iar curentul electric, caldura si apa calda nu au fost restabilite decat partial in zonele afectate, la sud de Times Square, la inceput.
  • Un dig a cedat în New Jersey, la câţiva kilometri de oraşul New York, , potrivit Mediafax
  • Vaporul HMS Bounty S-A SCUFUNDAT din cauza uraganului Sandy. O femeie a murit, căpitanul echipajului a dispărut, ceilalţi 14 pasageri sau membri ai echipajului au fost salvaţi.
  • La New York, 650.000 de persoane sunt private de electricitate, iar locuitorii se plang de criminalitate si de lipsa politistilor care sa impiedice acest fenomen.
  • Preşedintele american Barack Obama a decretat stare de "catastrofă majoră" în statele New York şi New Jersey,  ceea ce înseamnă că aceste două state pot beneficia de ajutor financiar federal, anunţă AFP, potrivit Mediafax.
  •  Intr-un cimitir din Crisfield, Maryland, Câteva coşciuge din cimitir au ieşit la suprafaţă după ce solul a fost inundat cu cantităţi impresionante de apă.(scrie Daily Mail)











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu