miercuri, 21 noiembrie 2012

Tsunami din Oceanul Indian (2004)


žCutremurul din Oceanul Indian din 2004 a fost un seism submarin cu o magnitudine de 9,3 grade pe scara Richter desfășurat în estul Oceanului Indian pe 26 decembrie 2004.Cutremurul, care a avut epicentrul în mare, aproape de coasta nordică a insulei indoneziene Sumatra, a provocat o serie de valuri tsunami care au afectat regiunile costiere ale unui număr de opt țări asiatice și care au cauzat moartea a peste 120.000 de persoane.
žNumărul de victime confirmate datorate seriilor de tsunami și indundaților este de 236.700, iar alte câteva mii de persoane sunt în continuare date dispărute. Peste un milion de gospodării au fost distruse.

Curiozitati despre Tsunami din 2004

1.Estimarile arata ca tsunami-ul din Oceanul Indian, din 26 decembrie 2004, cauzat de un cutremur, ar fi avut energia a 23.000 de bombe atomice.
2.Epicentrul cutremurului a fost (magnitudinea 9.3) în Oceanul Indian în apropierea coastei de vest a insulei indoneziene Sumatra.




3.Miscarea violenta a unor cruste ale Pamantului, cunoscute sub numele de miscarea placilor tectonice, a deplasat o cantitate enormă de apă, care trimite unde de șoc puternice în fiecare direcție.
4.Deplasarea placilor in Oceanul Indian in 2004 a cauzat o ruptura pe fundul acestuia de mai mult de 600 de mile lungime. Trilioane de tone de roca au fost mutate de-a lungul a sute de mile ceea ce a cauzat cel mai mare cutremur.




5.În termen cateva ore de la cutremur, valuri ucigase radiante de la epicentru au lovit în zona de coastă 11 țări din Oceanul Indian, pornind din țările din Africa de Est spre Thailanda.
6.În ciuda unui decalaj de până la câteva ore între cutremur și tsunami, aproape toate victimele au fost luate prin surprindere, deoarece nu au existat sisteme de avertizare de tsunami în Oceanul Indian pentru a detectarea valurilor tsunami sau pentru a avertiza populația de pe coastele oceanului.



7.Tsunami-ul din Oceanul Indian a călătorit până la 3.000 de mile spre Africa și încă a ajuns cu o forță suficientă pentru a ucide oameni și să distrugă proprietati.
8.Multi oameni din Indonezia au raportat ca au vazut animale fugind cu cateva minute inainte de aparitia tsunami-ului.
9.Riscul de foamete și boli epidemice a fost extrem de ridicat în perioada imediat următoare tsunami-ului, organismele putrezite în căldura tropicală contaminau sursele de alimentare și de apă.



Proiect realizat de : Fesnic Madalina si Salagean Diana 


Un comentariu: