miercuri, 13 februarie 2013


                                          Cum au ajuns uraganele sa aiba un nume de fete?
        Uraganele nu au avut intotdeauna nume, arata Christian Science Monitor.
 Practica de a numi uraganele a inceput in 1950, cele mai mari fiind numite doar in functie de locul in care s-au produs si data (uraganul din 1821, din Norfolk si Long Island).
Pana in anii '70, uraganele au primit doar nume de fete, insa astazi au si nume de fete si de baieti. Uraganele nu primesc nume pana cand nu ajung la statutul de furtuna topicala, in functie de intensitate.
Primul uragan din an primeste un nume care incepe cu prima litera a alfabetului, si apoi continua sirul (Arlene, Bret, Cindy etc.). In fiecare an, uraganele primesc nume diferite, insa dupa sase ani se revine la numele folosite anterior.
        Irene, Dennis, Katrina, Ike, Luis şi, mai nou, Sandy, sunt nume care vor răsuna puternic în sufletele locuitorilor de pe toate continentele americane. Furtunile tropicale transformate în uragane au măturat zonele de coastă sau au intrat în interior şi au provocat ravagii şi au afectat milioane de oameni.

Tot atunci s-a stabilit un alfabet fonetic, format din 21 de litere care să reprezinte iniţialele pentru numele feminine.    Astfel, numele primei furtuni tropicale a anului începe cu litera "A", a doua cu litera cu "B" şi tot aşa până la finalul alfabetului. În anii cu număr impar, prima furtună are nume de bărbat, a doua de femeie, iar în anii cu număr par, prima furtună primeşte nume feminin, urmată de un altul masculin.

Motviele pentru care s-a decis numirea oficială a furtunilor ţin de informarea rapidă, exactă, care să creeze cât mai puţină panică în rândul populaţiei. Un nume simplu, uşor identificabil în orice limbă este mai uşor de reţinut decât coordonate, intensitatea vântului, longitudine, latitudine sau alte detalii tehnice.

De-a lungul timpului mai multe nume de uragane au fost retrase, în semn de respect pentru cei care au pierit în timpul furtunii sau au fost afectaţi de efectele devastatoare pe care le-a avut aceasta.

Din 1972, 50 de nume au fost retrase din aceste considerente, cel mai încărcat an a fost 2005, cu cinci uragane ale căror nume au fost retrase din cauza distrugerilor şi pierderilor de vieţi pe care le-au cauzat.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu