miercuri, 20 februarie 2013

Cum primesc nume uraganele ?

Numele Uraganelor

Practica de a numi uraganele a inceput in 1950, cele mai mari fiind numite doar in functie de locul in care s-au produs si data (uraganul din 1821, din Norfolk si Long Island).

Pana in anii '70, uraganele au primit doar nume de fete, insa astazi au si nume de fete si de baieti. Uraganele nu primesc nume pana cand nu ajung la statutul de furtuna topicala, in functie de intensitate.

Primul uragan din an primeste un nume care incepe cu prima litera a alfabetului, si apoi continua sirul (Arlene, Bret, Cindy etc.). In fiecare an, uraganele primesc nume diferite, insa dupa sase ani se revine la numele folosite anterior.

Începând din 2002, numele furtunilor sunt de vânzare
De 10 ani, Institutul de Meteorologie de la Berlin permite oricui dorește să cumpere numele unei viitoare furtuni doar completând un formular.

Cumpărătorii trebuie să respecte regula nume de bărbați pentru anii pari și nume de femei pentru anii impari.
Institutul de Meteorologie de la Berlin își rezervă dreptul de a accepta sau de a respinge numele propuse. Nu sunt acceptate numele tratatelor, numele de familie sau numele de mărci.
Numele uraganelor din Atlantic sunt alese din sase liste folosite prin rotatie. Lista este selectata de Organizatia Mondiala de Meteorologie, relateaza ABC News. In 1953, Serviciul National de Meteorologie a preluat obiceiul meteorologilor din cadrul Marinei de a denumi furtunile cu nume feminine, dupa denumirile navelor.
Cele mai des intalnite nume ale uraganelor
Irene, Dennis, Katrina, Ike, Luis şi, mai nou, Sandy, sunt nume care vor răsuna puternic în sufletele locuitorilor de pe toate continentele americane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu