marți, 12 februarie 2013

                        Tornadele din Statele Unite ale Americii










Cu toate ca tornadele apar in multe locuri din lume,aceste forte distructive ale naturii apar mai frecvent in Statele Unite,in perioada primaverii si a verii.In medie,au loc circa 800 de toarnade anual in care isi pierd viata aproximativ 80 de persoane,1500 sunt ranite, dar numai 31% dintre acestea sunt periculase.



Majoritatea tornadelor sunt concentrate pe suprafata plana care se intinde intre Muntii Stancosi,la vest,si fluviul Mississippi,la est.Aceasta zona e cunoscuta sub denumirea de Valea Tornadelor-si este lacasul celui mai extrem fenomen meteorologic de pe fata pamantului.



Valea Tornadelor

Motivele se datoreaza deopotriva climei si geografiei.Tornadele sunt mai frecvente aici,in campia centrala,deoarece aerul cald si umed din Golful Mexic se ciocneste cu aerul mai uscat si racoros care vine din Canada.

TORNADA “TRI-STATE” DIN 18 MARTIE 1925
Tornada “Tri-State” ce a avut loc pe data de 18 martie 1925 in trei state: Missouri, Illinois si Indiana este cea mai devastatoare tornada din istorie (F5 pe Scara Fujita), ce continua sa socheze si in zilele noastre- 80 de ani mai tarziu. Reprezinta fara indoiala “tiparul” dupa care sunt studiate tornadele violente. Aceasta detine si majoritatea recordurilor din domeniu, incluzand: cele mai multe persoane ucise- 695; cele mai multe decese inregistrate intr-un singur oras- 234 in Murphysboro, Illinois; cele mai multe pierderi de vieti omenesti in scoli; distrugerea a peste 15 000 de case; parcurgerea celei mai mari distante- aproximativ 353 km; cea mai rapida viteza de inaintare- 100-115 km/h, cu viteza vantului peste 480 km/h.



Martorii au declarat ca aceasta tornada uriasa nu semana cu o tornada clasica, in sensul ca nu avea o palnie vizibila, explicatia fiind ca insusi mesociclonul a atins pamantul, facand imposibil de observat ce se apropia, mai ales pentru cai care nu erau familiarizati cu acest fenomen.

Privind spre anul 1925, datele nu erau atat de precise cum sunt acum, iar conditiile exacte care au precedat tornada “Tri-State” nu sunt cunoscute. Probabil a existat o instabilitate a maselor de aer in care aerul cald s-a deplasat lateral pe suprafata, iar aerul rece s-a deplasat spre stratele superioare. Data fiind amploarea tornadei, se poate afirma ca aceasta s-a format dintr-un nor urias transformandu-se intr-o  furtuna uriasa. 

Tornada din Joplin, Missouri(22 mai 2011)

Orasul Joplin, situat la câţiva kilometri de graniţele cu statele Kansas şi Oklahoma, în centrul statului american Missouri, a fost devastat in proportie de 75% de o tornada si s-a soldat cu moartea a cel puţin  116 persoane.Tornada de 1 kilometru lungime şi 10 kilometri lăţime s-a abătut asupra localităţii Joplin,o mare parte din sudul oraşului fiind"măturată".. Tornada a fost una de grad F-4, cu vânturi între 300-320km/h . Biserici, şcoli, magazine, întreprinderi şi case au fost reduse la ruine de vânturi ce suflau cu o viteză de 265 de km pe oră. Responsabilii au estimat că 2.000 de clădiri au fost distruse.







Proiect realizat de Salagean Diana si Fesnic Madalina.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu