Seceta este un fenomen meteorologic care se produce in natura si care se manifesta prin lipsa ploilor, prin aparitia maselor de aer uscate si a arsitei. Seceta este daunatoare plantelor si in special culturilor agricole, prin scaderea recoltelor si reducerea suprafetelor agricole, si poate provoca pierderi de vieti omenesti si pagube materiale.
Seceta poate fi clasificata ca: Seceta meteorologica apare atunci cand lipsa completa a precipitatiilor persista pe o perioada mai lunga de timp sau cand precipitatiile cad in cantitati foarte mici. Seceta agricola apare atunci cand exista o cantitate insuficienta de apa necesara agriculturii (provenita din precipitatii sau ape freatice). Seceta hidrogeologica apare atunci cand scade substantial nivelul panzei de ape freatice (rezervorul de apa subteran), nivelul apelor curgatoare sau al celor statatoare.
Cauzele care au dus la aparitia secetei sunt evidentiate atat prin modificarile intervenite in circulatia generala a atmosferei, determinate de manifestarea efectului de sera, cat si de anumite cauze antropice, defrisari necontrolate sau modificari de peisaj cu efecte negative asupra mediului si a resursei de apa a Pamantului, dar si prin degradarea solului.
Seceta are ca efecte: scaderea productiei agricole, cresterea preturilor, cresterea ratei inflatiei, reducerea starii nutritionale a populatiei, imbolnaviri, criza energetica.
Africa este se pare cel mai secetos loc de pe pamant. Aici, cam doua treimi din uscat este afectat periodic de seceta. Regiunea cea mai des predispusa la seceta este Sahelul, situat intre Sahara si zonele tropicale din Africa de Vest si Centrala. Sahelul se intinde din Senegal si Mauritania, prin Mali, Burkina Faso, Ciad si Niger, pana in Sudan.
Printre zonele des afectate de seceta se numara si Cornul Africii, care include portiuni din Etiopia si Somalia. Estul si sudul Africii sunt si ele afectate de seceta. De exemplu, in anii ’80 si ’90, din cauza secetei, raurile si lacurile de aici s-au redus la dimensiunile uni fir de apa sau au secat complet.
Alte zone lovite cu regularitate de seceta sunt India, China, America Centrala si de Nord. Stepele din Ucraina formeaza o alta regiune semiarida, unde, de foarte multe ori, seceta poate dura ani buni. In America de Sud, o regiune din nord-estul Braziliei, acoperita de arbusti si arbori mici, este foarte expusa secetei. De-a lungul istoriei este intalnita in secolul al XXII i.Hr. o seceta crancena care se presupune ca a durat un secol intreg si ca a pus stapanire pe totalitatea teritoriul existent in acea perioada. Aceasta perioada a avut ca urmare destramarea Vechiului Regat Egiptean si a Regatului Akkadian din Mesopotamia. O alta perioada de trei ani de seceta, cuprinsa intre anii 1965 si 1967, pe teritoriul Indiei a avut ca urmare moartea a 1.5 milioane de oameni.
BIBLIOGRAFIE
http://ro.wikipedia.org/wiki/Catastrof%C4%83_natural%C4%83
http://www.meteo.ro/articol/22/Cum-apare-seceta.html
http://ro.scribd.com/doc/29700279/Hazarde-climatice-Seceta
http://www.descopera.ro/eticheta/seceta
PROIECT REALIZAT DE : BOB TABITA-STEFANIA
FILIPAS MIRIANA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu