marți, 19 februarie 2013

Tornadele din România



     Sunt hazarde climatice care, deşi scurte ca durată, sunt cele mai violente furtuni de pe Pământ. Spre deosebire de cicloane, ele iau naştere şi evoluează deasupra continentelor.
     


     Tornadele sunt perturbaţii
atmosferice violente, de dimensiuni
reduse, cu caracter turbinoar, care
 se produc pe continente între 20 si
60° latitudine nordică şi sudică.
Tornada are aspectul unei coloane inguste care se roteste cu mare viteza sau al unei palnii intoarse, fiind formata din nori cumulonimbus si praf, care ii confera o culoare cenusie
     

     Condiţiile propice pentru formarea tornadelor apar atunci când un curent de aer rece întâlneşte o masă umedă de aer cald, dând naştere unor enormi nori negri (numiţi cumulonimbus). Aceşti nori generează o furtună cu tunete, în care urcă aerul mai cald, creând un curent puternic. În partea superioară a furtunii, vânturi puternice încep să se învârtă tot mai rapid, formând un vârtej. Vârtejul se roteşte în spirale din ce în ce mai strânse, mărindu-şi viteza şi înăltânduse spre nori. Apoi tornada coboară din nori şi atinge pământul cu o mare violenţă.






    Vânturile distrug aprope tot ce le stă în cale. Ridică în aer, până la mari înălţimi, o dată cu praful, care face tornada vizibilă (şi maşini, trenuri, acoperişuri şi oameni). Le „aspiră” în vârtej şi le transformă în proiectile mortale atunci când le aruncă înapoi. Drumul tornadei poate fi detectat după distrugerile pe care le lasă în urma ei.
O tornadă ţine, de obicei, câteva minute, dar cele puternice pot să dureze mai mult de o oră. O furtună care durează mai multe ore poate genera mai multe tornade pe o arie extinsă.
     Viteza vantului este cuprinsa intre 60 si 300 - 400 km/h. In situatii exceptionale au fost inregistrate, cu ajutorul unor masuratori din satelit, viteze ale vantului de 500 km/h care au avut efecte devastatoare. 

     Majoritatea tornadelor apar intre orele 16.00 si 18.00 cand atmosfera joasa este cea mai instabila.
Diametrul spiralei unei tornade este cuprins intre cateva zeci si cateva sute de metri, uneori insa inregistrandu-se si tornade de dimensiuni mult mai mari(pana la 200 - 300 km). Fenomenele similare care se produc deasupra oceanelor poarta numele de trombe, masa de aer in rotatie fiind incarcata cu picaturi aspirate de curentii turbionari ascendenti. In cadrul tornadelor, miscarea de rotire se produce un sensul acelor de ceasornic in emisfera sudica si in sens invers in emisfera nordica.
     

     Numarul fenomenelor extreme pe teritoriul Romaniei poate fi influentat de abaterile de la regimul climatologic.
Prima tornada despre care se stie ca a avut loc in Romania a fost in Bucuresti, la 9 iunie 1886. Dupa aceasta au urmat cateva. Cat despre trombe, prima a fost in 1948 pe lacul Macin. Daca in 2002 si 2004 au fost observate cate doua trombe de aer in Romania, anul 2005 a venit cu un record absolut. Nu mai putin de noua tornade in doua luni. La 7 mai au fost afectate zonele Movilita, Buftea si Ciobanu, apoi Brezoaiele, Olimp, Cernavoda, Nicolae Balcescu, Topolog si Alexandria. Efectele fenomenelor de acest tip puteau fi diminuate daca ar fi existat planuri coerente de dezvoltare regionala, daca ar fi existat impaduriri pe versantii cu risc de formare de torenti.
    

     Cea mai puternica tornada a fost cea de la Facaieni. La 12 august 2002, o furtuna de mari proportii lovea localitatea ialomiteana. Fenomenul, incadrat de specialisti drept tornada, a afectat 1.500 de persoane, 440 de case au suferit diverse daune, iar 33 au fost total distruse. Trei persoane si-au pierdut viata in urma prabusirii acoperisului casei in care locuiau si alte cinci au fost grav ranite. Au fost doborati peste 40 de stalpi de pe linia ferata si o retea electrica de 110 KW, paguba fiind evaluata la 10 miliarde de lei. Scoala si gradinita din Facaieni au ramas fara acoperisuri, iar structura de rezistenta a bisericii a fost de asemenea afectata. Numarul sinistratilor a depasit 1.000 de oameni.




























    
      A doua experienta de acest fel a ialomitenilor a fost cea produsa la Movilita. Tornada s-a produs in timp ce satenii, in marea lor majoritate, se aflau la casele lor. Vantul dezlantuit si ploaia puternica au produs pagube estimate la peste trei miliarde de lei. Tornada s-a format intre comunele Rosiori si Movilita si a avansat spre satul Moldoveni, unde a lasat fara acoperisuri alte zece case. Acoperisuri si ziduri spulberate, oameni ramasi fara case. Turla bisericii din Movilita, lacas de cult ridicat in urma cu aproape 80 de ani, a fost pur si simplu spulberata, iar resturile acesteia au fost imprastiate pe o raza de un kilometru.


                                 Proiect realizat de Cristina Crăciun şi Bogdan Băla




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu