miercuri, 20 februarie 2013

ploaie de meteoriti in Rusia

Ploaia de meteoriti din Rusia


 Meteoritul de la Celiabinsk din 2013 :
Căderea unui meteorit cu un diametru de circa 15 metri și o greutate aproximată de 7.000–10.000 de tone s-a produs în dimineața zilei de vineri 15 februarie 2013, ora locală 09:24  în regiunea Celeabinsk din Rusia. Daunele principale în urma căderii s-au produs în sase localități: Emanjelinsk, Kopeisk, Korkino, Iujnouralsk, Etkul și orașul Celeabinsk.


Vederea Ekaterinburgului, aflat la 200 km distanță de epicentrul catastrofei


Cel puțin 950 de persoane, dintre care peste 80 de copii, au fost rănite în urma căderii corpului ceresc, a anunțat serviciul de presă al Direcției de Sănătate al administrației regionale.
Conform centrul federal de cercetare și de dezvoltare al NASA, greutatea bolidului căzut este estimată la 7 tone.Pe parcursul căderii, după intrarea în atmosferă cu o viteză de 18-20 km/s meteoritul a început să se dezintegreze datorită supraîncălzirii și topirii, și să se rupă în bucăți incandescente începând cu o altitudine de aprox. 50 - 30 km, care s-au prăbușit cu o mare viteză.

PLOAIA DE METEORIŢI din Rusia. Preşedintele Putin a alertat Ministerul pentru Urgenţe
S-au găsit trei potențiale puncte de impact cu Pământul, două în zona lacului Cebarkul, și o alta la circa 80 kilometri mai spre nord-vest, lângă orașul Zlatoust aflat aproape de granița între Republica Baskiria și regiunea Celeabinsk. Unul dintre fragmentele de meteorit găsite lângă Cebarkul a format un crater cu diametrul de 6 metri. Pe suprafața lacului Cerbakul, înghețat, pescarii localnici au găsit o gaură, posibil rezultat al unui impact, dar o echipă de șase scafandri trimisă de Ministerul Situațiilor de Urgență din Rusia au examinat zona lacului și nu au găsit fragmente de meteorit. În Kazahstan, oficialii serviciilor de urgență au declarat că sunt în căutarea a două posibile obiecte neidentificate care ar fi putut ateriza în provincia Aktobe, în vecinătatea regiunilor rusesti afectate.

NASA transmite în direct apropierea asteroidului de Pământ

„A fost o ploaie de meteoriţi, dar fără ca fragmente să ajungă pe sol. Un meteorit a explodat deasupra regiunii Celiabinsk. Suflul exploziei a spart ferestre în mai multe localităţi", a anunţat un purtător de cuvânt al filialei locale a Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă pentru Intefax.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu