miercuri, 27 februarie 2013

METEORITUL DIN RUSIA

Meteoritul care a explodat vineri la mică înălţime deasupra Rusiei, în Ural, a fost puţin mai mare decât s-a estimat iniţial, conform unor oameni de ştiinţă de la NASA.
Explozia meteoritului deasupra regiunii Celiabinsk s-a soldat cu rănirea peste 1.000 de persoane, dintre care 200 de copii, din cauza cioburilor a mii de geamuri sparte de suflu. În după-amiaza aceleiaşi zile, experţii de la NASA au estimat că a fost vorba de un meteorit cu diametrul de aproximativ 15 metri, care a provocat o explozie echivalentă cu a unei încărcături explozive de 300 kilotone. Estimarea energiei disipate de explozie a fost apoi crescută la 470 de kilotone, transmite Moldpres.




Potrivit purtatorului de cuvant al ministerului, "informatiile indica in acest moment peste 250 de raniti, dintre care trei grav". Reprezentantul ministerului a precizat ca s-au inregistrat pagube in sase orase din regiune.

"Un meteorit s-a dezintegrat deasupra regiunii Urali, arzand partial in straturile inferioare ale atmosferei. Fragmente de meteorit au atins solul si au cazut in zone putin populate din regiunea Celiabinsk", a anuntat filiala locala a Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta intr-un comunicat dat presei.

Potrivit aceleiasi surse, suflul exploziei a spulberat ferestre "de la etajele superioare ale unor imobile".

Un oficial din cadrul ministerului, citat de RIA Novosti, a anuntat aproximativ 50 de raniti. "Potrivit unor informatii preliminare, 50 de persoane au primit ingrijiri pentru traumatisme", a anuntat el. Ministerul a anuntat anterior ca patru persoane au fost ranite de cioburi de sticla.

Inregistrari video postate de catre locuitori pe Internet surprind meteoriti incandescenti pe cer, la mica altitudine, traiectoria lor parand sa indice o coliziune apropiata cu solul. In alta inregistrare, locuitori, dintre care unii au iesit din casa pe jumatate dezbracati, observa acelasi fenomen ce se produce deasupra imobilului in care locuiesc, in timp ce se aud explozii.

Administratia orasului Celiabinsk, citata de Interfax, a anuntat numerosi raniti, fara sa ofere un bilant. "La ora locala 11:00 (7:00, ora Romaniei), inregistram numeroase apeluri telefonice care semnaleaza traumatisme, taieturi si contuzii", au anuntat autoritatile locale.

Suflul exploziei a spart geamurile unui sediu al Itar-Tass, in centrul Celiabinskului, a anuntat agentia.

Un perete s-a prabusit intr-o uzina de la Celiabinsk, porivit unui angajat citat de catre Interfax, care a anuntat trei sau patru raniti usor.

Ministerul pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca a mobilizat aproximativ 20.000 de persoane, plasate in stare de alerta, si trei avioane sau elicoptere, in vederea inspectarii zonei.

Ministerul a indemnat populatia sa nu cedeze panicii. "Populatia nu a fost evacuata, nivelul de radioactivitate respecta normele. Va cerem insistent sa nu cedati panicii", a anuntat filiala locala a ministerului pe site.

Fenomenul a fost observat si in Kazahstan, potrivit unor agentii ruse de presa.

http://www.youtube.com/watch?v=dBvotWfR3j4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu