miercuri, 20 februarie 2013

Ploaia de meteoriti din Rusia

O ploaie de meteoriţi cauzată de distrugerea unui meteorit deasupra regiunii Urali, însoţită de explozii violente, a spart ferestrele unor imobile în mai multe localităţi, a provocat panică şi a rănit aproximativ 150 de persoane, scriu agenţiile ruse citând autorităţi şi martori, relatează AFP.
 

Unda de soc produsa de explozia meteoritilor deasupra Rusiei a calatorit prin atmosfera si a fost receptionata in jumatate din tarile de pe planeta.

Nu mai putin de 11 senzori prezenti in Groenlanda, Africa, Peninsula Kamceatka (Rusia) si din alte multe state au detectat zgomotul produs de explozia din Celiabinsk, scrie
Fox News. Sunetele de frecventa joasa sunt specifice unor astfel de explozii.

Aceasta retea de senzori numara 60 de puncte in care sunt masurate sunetele de frecventa joasa. Sunetele cu lungimi de unda intre 20 si 0,01 Hertzi pot calatori pe distante foarte lungi, ele fiind imperceptibile pentru urechea umana.

O energie mai mare decat a bombelor nucleare

Elefantii, balenele si porumbeii folosesc astfel de sunete pentru a comunica si a naviga. Organizatii ca Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organization (CTBTO), cu activitate in domeniul monitorizarii testelor nucleare, se bazeaza pe detectarea acestui tip de sunete.

Pe de alta parte, specialistii
NASA au descoperit faptul ca explozia din Rusia a eliberat aproximativ 300 de kilotone de energie, dupa cum a spus Bill Cooke, de la un centru NASA din Alabama, SUA.

Puterea este de 20-25 ori mai mare decat cea a bombelor atomice lansate in Al Doilea Razboi Mondial, insa mai mica decat cea eliberata de impactul meteoritului din regiunea Tunguska, Rusia, in anul 1908. Energia eliberata la Tunguska a fost de 10-15 megatone, echivalenta cu cea a bombei atomice Castle Bravo, cea mai puternica testata de SUA vreodata.


"A fost o explozie moderata", spune Paul Chodas, de la Jet Propulsion Laboratory (Pasadena, SUA) despre ceea ce s-a intamplat recent in Rusia.
Dupa ploaia de meteoriti abatuta asupra Rusiei, specialistii se intreaba de ce expertii NASA sau cei din Rusia nu au observat la timp aceste corpuri ceresti venind spre Pamant. Informatiile avansate de specialistii in domeniu arata ca meteoritul care a intrat in atmosfera planetei noastre avea un diametru initial de 100 de metri.

Atentia tuturor era indreptata asupra asteroidului 2012DA14, care urma sa treaca la mica distanta de Pamant vineri. Totusi, surpriza a fost creata de meteoritii care au lovit orasul Celiabinsk, scrie
inquisitr.com.

Estimarile arata ca meteoritul cel mai mare care a venit spre noi si care a lovit Rusia vineri, in mici fragmente dezintegrate, a avut o greutate de aproximativ 10 tone, diametrul lui initial putand fi chiar de 100 m.

Echivalentul unei bombe atomice

Meteoritul s-a dezintegrat la intrarea in atmosfera, eliberand o cantitate de energie impresionanta, echivalenta cu cea a unei bombe nucleare. K.T. Ramesh, profesor la o facultate de inginerie din SUA (Johns Hopkins Whiting School of Engineering), afirma ca in cosmos exista aproximativ 100 de milioane de obiecte ceresti de aceasta marime. Dintre ele, aproximativ 100.000 pot intra in atmosfera Terrei.

Daca asteroidul 2012DA14 ar fi lovit Pamantul, el ar fi putut distruge chiar un oras intreg, craterul creat de un asemenea obiect cosmic fiind foarte mare.

Ingrijorator este faptul ca SUA si Rusia nu au reactionat in fata unei asemenea amenintari cosmice, acesta fiind un lucru
ciudat, daca ne gandim la tehnologia de care ele dispun. Consecintele pentru intreaga lume puteau fi si mai grave daca meteoritul cadea in Coreea de Nord, tara aflata in stare de alerta, gata sa atace pe oricine imediat.
 





 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu