miercuri, 27 februarie 2013



                                 Ploaie de meteoriti in Rusia



       O ploaie de meteoriti a provocat explozii violente in stratul inferior al atmosferei deasupra regiunii Urali si unor regiuni din centrul Rusiei, scriu agentiile ruse.Conform AP, 400 de oameni au fost raniti.
Inregistrari video postate de catre locuitori pe Internet surprind meteoriti incandescenti pe cer, la mica altitudine, traiectoria lor parand sa indice o coliziune apropiata cu solul.
In alta inregistrare, locuitori, dintre care unii au iesit din casa pe jumatate dezbracati, observa acelasi fenomen ce se produce deasupra imobilului in care locuiesc, in timp ce se aud explozii.
Un meteorit s-a dezintegrat deasupra regiunii Urali, arzand partial in straturile inferioare ale atmosferei. Fragmente de meteorit au atins solul si au cazut in zone putin populate din regiunea Celiabinsk”, a anuntat filiala locala a Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta intr-un comunicat. Potrivit aceleiasi surse, suflul exploziei a spulberat ferestre “de la etajele superioare ale unor imobile”.
Ministerul a anuntat anterior ca patru persoane au fost ranite de cioburi de sticla. Administratia orasului Celiabinsk, citata de Interfax, a anuntat numerosi raniti, fara sa ofere un bilant.


Bucăţi de meteorit au fost găsite în Lacul Chebarkul



                                     

Ulterior,  NASA a revizuit aceste estimări, iar conform noilor date se pare că meteoritul avea cel puţin 17 metri în diametru, iar puterea exploziei a fost de 500 de kilotone. De asemenea, se pare că şi masa meteoritului a fost mai ridicată decât indicau primele estimări. Iniţial, cercetătorii de la NASA au anunţat că obiectul cosmic ar fi avut aproximativ 7.000 de tone, dar au revenit, precizând că avea probabil peste 10.000 de tone şi se deplasa cu viteza de 64.373 km/h în momentul exploziei.
Pe de altă parte, Igor Korotcenko, consultant pe lângă Ministerul rus al Apărării şi redactor şef al revistei ruse Apărarea Naţională a declarat că sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei şi SUA sunt deocamdată incapabile să detecteze din timp apropierea meteoriţilor.
Este evident că sistemele antiaeriene ale Rusiei şi SUA nu au detectat iminenta sosire a meteoritului”, a afirmat Korotcenko.
Potrivit expertului rus, sistemele de apărare antiaeriană sunt proiectate în special pentru detectarea lansărilor de rachete balistice intercontinentale. „Pentru a supraveghea spaţiul circumterestru, este nevoie de radare mult mai puternice şi de altă diagramă direcţională”, a precizat el.
Au existat şi voci care au  făcut legătura între ploaia de meteoriţi din Rusia şi trecerea, în aceeaşi zi, a asteroidului 2012 DA14 la o distanţă istorică de Pământ. Experţii NASA au dat însă asigurări că nu există nicio legătură între cele două evenimente. Orbita meteoritului din Rusia şi cea a asteroidului care a trecut la 27 de mii de kilometri de Pământ  au fost diferite, au arătat cei de la Agenţia Spaţială Americană.
În regiunea Celyabinsk din zona munţilor Urali a început reconstrucţia după pagubele făcute de ploaia de meteoriti de vineri. Au fost afectate instituţii publice, şcoli, grădiniţe, dar şi câteva mii de locuinţe. Pagubele totale sunt estimate la aproximativ 33 de milioan de de dolari.
Meteoritul a trecut vineri pe deasupra Munţilor Urali, a explodat şi s-a dezintegrat la intrarea în straturile inferioare ale atmosferei terestre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu