miercuri, 13 februarie 2013

Cum se "boteaza" un uragan?

Cum se "boteaza" un uragan?

Uraganul Irene a lovit duminica New York-ul cu vanturi puternice si ploi torentiale si a blocat orasul, ducand la moartea a 22 persoane. Insa cum a ajuns uraganul sa aiba un nume de fata?
Uraganele nu au avut intotdeauna nume, arata Christian Science Monitor. Practica de a numi uraganele a inceput in 1950, cele mai mari fiind numite doar in functie de locul in care s-au produs si data (uraganul din 1821, din Norfolk si Long Island).

Pana in anii '70, uraganele au primit doar nume de fete, insa astazi au si nume de fete si de baieti. Uraganele nu primesc nume pana cand nu ajung la statutul de furtuna topicala, in functie de intensitate.

Primul uragan din an primeste un nume care incepe cu prima litera a alfabetului, si apoi continua sirul (Arlene, Bret, Cindy etc.). In fiecare an, uraganele primesc nume diferite, insa dupa sase ani se revine la numele folosite anterior

Pentru anul 2011, numele uraganelor au fost deja alese si sunt similare celor folosite in 2005: Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene, Jose, Katia, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince, Whitney.

Exista insa si unele nume de uragane care nu mai sunt folosite. In cazul furtunilor devastatoare, care au provocat moartea unor oameni (precum Katrina, Andrew sau Charlie), numele acestora nu mai este folosit, pentru a comemora victimele.

Uraganul Irene a lovit Carolina de Nord si Virginia din Statele Unite, provocand daune si moartea a 22 de persoane. Peste doua milioane de persoane au ramas fara curent din cauza vantului puternic. In New York, mai multe cartiere au fost inundate.

Centrala nucleara de la Calvert Cliffs a fost afectata de uraganul Irene. Un reactor a fost oprit dupa ce un transformator s-a stricat.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu