miercuri, 13 februarie 2013

Cum se "boteaza" un uragan?

            Cum se "boteaza" un uragan?

O listă cu nume este stabilită în fiecare an, în ordine alfabetică, alternând nume de femei și bărbați.
În Europa, alegerea numelor pentru furtuni (cum a fost Joachim în Franța în noiembrie anul trecut sau teribila Xynthia, în 2010), se face după reguli precise. Iată explicațiile:
Numele furtunilor în Europa a fost ales de un necunoscut
În 1954, o studentă a Universității din Berlin, Karla Wege, a propus ca cicloanele care traversează Europa să fie botezate și astfel, fenomenele meteo să fie mai accesibile publicului.
Așa că după 1954 și până în 2002, Institutul de Meteorologie al Universității din Berlin stabilea o listă pentru anul următor, bazându-se pe lista Karlei Wege. În anii impari, furtunile primesc nume de bărbați iar în anii pari de femei.  Astfel, prenumele Joachim a fost ales în 2011, an impar. La fel s-a întâmplat în 2009 cu furtuna Klaus și furtunile Lotach și Martin în 1999. Faimoasa furtună Xynthia a avut prenume feminin deoarece a fost în 2010.
Lista prenumelor este stabilită la începutul anului în ordine alfabetică. De exemplu, prima furtună din 2012, din ianuarie, a fost botezată Andreea.
Începând din 2002, numele furtunilor sunt de vânzare
De 10 ani, Institutul de Meteorologie de la Berlin permite oricui dorește să cumpere numele unei viitoare furtuni doar completând un formular “adopt a vortex”.
Cumpărătorii trebuie să respecte regula nume de bărbați pentru anii pari și nume de femei pentru anii impari. Cel care a cumpărat Joachim este un anume Joachim Weber. Iar următoarea furtună europeană se va numi Klausdieter.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu