miercuri, 13 februarie 2013

Numele uraganelor

Numele uraganelor


      Oamenii au ajuns sa dea nume uraganelor din necesitate . Primii care au simtit nevoia sa numeasca aceste fenomene extreme au fost locuitorii din Indiile de Vest . Ei au fost influentati de religia lor crestina in alegerea numelor, asa ca, au dat nume de sfinti puternicelor furtuni. Mai exact, daca un uragan se producea in preajma zilei unui anume sfint atunci primea numele respectivului sfint .
La sfirsitul secolului 19, Clement Wragge, un meteorolog australian a decis sa dea nume de femei furtunilor tropicale. In 1941, scriitorul american George R. Stewart, a dat un nume de femeie unui uragan care facea subiectului nuvelei cu titlul “Furtuna”. Scenariul cartii a fost si ecranizat ulterior. Cam in acelasi an in care a fost publicata nuvela, Biroul Meteorologic American a hotarit sa foloseasca porecle pentru identificarea uraganelor.
      In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si militarii americani au considerat mai eficient sa dea nume de persoane uraganelor. In 1953, autoritatea meteorologica americana a decis sa dea nume de femei puternicelor furtuni. De ce numai de femei? La acea vreme, comunitatea meteorologistilor era formata exclusiv din barbati iar acestia au considerat normal sa dea nume feminine unor fenomene atit de imprevizibile si periculoase.
      Dupa revolutia feminista din anii 60 ai secolului trecut, lucrurile s-au schimbat, femeile au capatat alt statut si alte drepturi, asa ca in 1978 in lista uraganelor au aparut si nume masculine.
De atunci, exista liste alfabetice cu nume de femei si barbati alternative. Pentru coasta atlantica a SUA, de exemplu, exista 6 liste cu cite 21 de nume. Fiecare lista corespunde unui an si sint reluate din 6 in 6 ani. Adica, lista din anul 2011 va redeveni activa pentru anul 2017. Mai exact, peste 6 ani va exista din nou un uragan Irene, precum cel care a lovit coasta de Est a SUA.
      Lista completa a acestui an este: Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene, Jose, Katia, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince si Whitney. Dupa cum puteti constata dupa fiecare nume femenin urmeaza unul masculin, si invers. Deci, situatie egala. Numele sint englezesti, frantuzesti si spaniole pentru coasta atlantica a SUA.
      In zona Pacificului de Centru Nord, uraganele au nume precum: Akoni, Ema, Hone, Iona sau Keli. In zona de Centru Vest a Pacificului sint nume familiare preluate de la tarile cu iesire la ocean, adica, chinezesti, japoneze, filipineze, coreene etc. Numarul de liste cu nume difera de la zona la zona. Asa ca, unele se repeta la fiecare 5 ani iar altele la 4 ani.
      Se spune despre oameni ca soarta lor este influentata de numele pe care il poarta. O teorie sau superstitie care nu este intotdeauna valabila. Nici in cazul furtunilor! Uraganele Mitch, care etimologic ar inseamna “la fel cu Domnul” si Katrina, care inseamna “fecioara neprihanita”, au fost distrugatoare si ucigatoare.

Numele uraganelor


201220132014201520162017
Alberto
Beryl
Chris
Debby
Ernesto
Florence
Gordon
Helene
Isaac
Joyce
Kirk
Leslie
Michael
Nadine
Oscar
Patty
Rafael
Sandy
Tony
Valerie
William
Andrea
Barry
Chantal
Dorian
Erin
Fernand
Gabrielle
Humberto
Ingrid
Jerry
Karen
Lorenzo
Melissa
Nestor
Olga
Pablo
Rebekah
Sebastien
Tanya
Van
Wendy
Arthur
Bertha
Cristobal
Dolly
Edouard
Fay
Gonzalo
Hanna
Isaias
Josephine
Kyle
Laura
Marco
Nana
Omar
Paulette
Rene
Sally
Teddy
Vicky
Wilfred
Ana
Bill
Claudette
Danny
Erika
Fred
Grace
Henri
Ida
Joaquin
Kate
Larry
Mindy
Nicholas
Odette
Peter
Rose
Sam
Teresa
Victor
Wanda

 
Alex
Bonnie
Colin
Danielle
Earl
Fiona
Gaston
Hermine
Ian
Julia
Karl
Lisa
Matthew
Nicole
Otto
Paula
Richard
Shary
Tobias
Virginie
Walter
Arlene
Bret
Cindy
Don
Emily
Franklin
Gert
Harvey
Irma
Jose
Katia
Lee
Maria
Nate
Ophelia
Philippe
Rina
Sean
Tammy
Vince
Whitney




Tabel cu cele mai frecvente nume din istoria uraganelor !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu