Numele uraganelor
Oamenii au ajuns sa dea nume uraganelor din necesitate . Primii care au simtit nevoia sa numeasca aceste fenomene extreme au fost locuitorii din Indiile de Vest . Ei au fost influentati de religia lor crestina in alegerea numelor, asa ca, au dat nume de sfinti puternicelor furtuni. Mai exact, daca un uragan se producea in preajma zilei unui anume sfint atunci primea numele respectivului sfint . La sfirsitul secolului 19, Clement Wragge, un meteorolog australian a decis sa dea nume de femei furtunilor tropicale. In 1941, scriitorul american George R. Stewart, a dat un nume de femeie unui uragan care facea subiectului nuvelei cu titlul “Furtuna”. Scenariul cartii a fost si ecranizat ulterior. Cam in acelasi an in care a fost publicata nuvela, Biroul Meteorologic American a hotarit sa foloseasca porecle pentru identificarea uraganelor.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si militarii americani au considerat mai eficient sa dea nume de persoane uraganelor. In 1953, autoritatea meteorologica americana a decis sa dea nume de femei puternicelor furtuni. De ce numai de femei? La acea vreme, comunitatea meteorologistilor era formata exclusiv din barbati iar acestia au considerat normal sa dea nume feminine unor fenomene atit de imprevizibile si periculoase.
Dupa revolutia feminista din anii 60 ai secolului trecut, lucrurile s-au schimbat, femeile au capatat alt statut si alte drepturi, asa ca in 1978 in lista uraganelor au aparut si nume masculine.
De atunci, exista liste alfabetice cu nume de femei si barbati alternative. Pentru coasta atlantica a SUA, de exemplu, exista 6 liste cu cite 21 de nume. Fiecare lista corespunde unui an si sint reluate din 6 in 6 ani. Adica, lista din anul 2011 va redeveni activa pentru anul 2017. Mai exact, peste 6 ani va exista din nou un uragan Irene, precum cel care a lovit coasta de Est a SUA.
Lista completa a acestui an este: Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene, Jose, Katia, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince si Whitney. Dupa cum puteti constata dupa fiecare nume femenin urmeaza unul masculin, si invers. Deci, situatie egala. Numele sint englezesti, frantuzesti si spaniole pentru coasta atlantica a SUA.
In zona Pacificului de Centru Nord, uraganele au nume precum: Akoni, Ema, Hone, Iona sau Keli. In zona de Centru Vest a Pacificului sint nume familiare preluate de la tarile cu iesire la ocean, adica, chinezesti, japoneze, filipineze, coreene etc. Numarul de liste cu nume difera de la zona la zona. Asa ca, unele se repeta la fiecare 5 ani iar altele la 4 ani.
Se spune despre oameni ca soarta lor este influentata de numele pe care il poarta. O teorie sau superstitie care nu este intotdeauna valabila. Nici in cazul furtunilor! Uraganele Mitch, care etimologic ar inseamna “la fel cu Domnul” si Katrina, care inseamna “fecioara neprihanita”, au fost distrugatoare si ucigatoare.
Numele uraganelor
Tabel cu cele mai frecvente nume din istoria uraganelor !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu