miercuri, 20 februarie 2013

Meteorit

Meteoritul din Rusia a avut forţa a 20 de bombe atomice şi a căzut la doar 100 de km de un depozit de plutoniu.

Meteoritul ce a strălucit în dimineaţa de vineri pe cerul oraşului siberian Chelyabinsk, în care trăiesc un milion de persoane a explodat cu forţa a 20 de bombe atomice, afirmă specialiştii.

NASA estimează că meteoritul avea dimensiunile unui autobuz şi cântărea aproximativ 7.000 de tone, fiind cel mai mare impact înregistrat în mai bine de un secol. Meteoritul a intrat în atmosfera Pământului la ora 09:20, ora locală, cu o viteză hipersonică de cel puţin 54.000 de km/oră şi s-a fărămiţat la 30-50 de kilometri deasupra solului, au estimat specialiştii ruşi. NASA a estimat o viteză mai mare şi o distanţă mai mică de sol în momentul fragmentării.

Unda de şoc a distrus 100.000 de metri pătraţi de sticlă, peste 3.000 de clădiri din Chelyabinsk fiind afectate. Aproximativ 1.100 de persoane au solicitat îngrijiri medicale, 48 fiind spitalizate. Cele mai multe vătămări au fost provocate de cioburile de sticlă.

Vladimir Purgin, purtător de cuvânt al Ministerului de Urgenţe, afirmă că multe persoane au fost rănite atunci când s-au grăbit la ferestre să vadă care este cauza exploziei de lumină, ce a fost pe moment mai luminoasă decât soarele.
Unele fragmente de meteoriţi au căzut într-un lac de acumulare aflat în apropiere de oraşul Chebarkul, au relatat autorităţile locale. Impactul a produs un crater cu diametrul de 8 metri în gheaţa lacului.
Serviciile de securitate din Rusia au recuperat un fragment din meteoritul care a căzut în zona munţilor Urali. Conform primelor analize, obiectul căzut din spaţiu nu este periculos, informează LifeNews.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu