miercuri, 20 februarie 2013

Despre "boteazarea" uraganelor si istoria denumirii lor

Cum se “boteaza” un uragan?

Uraganele nu au avut intotdeauna nume, arata Christian Science Monitor. Practica de a numi uraganele a inceput in 1950, cele mai mari fiind numite doar in functie de locul in care s-au produs si data (uraganul din 1821, din Norfolk si Long Island).
Pana in anii '70, uraganele au primit doar nume de fete, insa astazi au si nume de fete si de baieti. Uraganele nu primesc nume pana cand nu ajung la statutul de furtuna topicala, in functie de intensitate.
Primul uragan din an primeste un nume care incepe cu prima litera a alfabetului, si apoi continua sirul (Arlene, Bret, Cindy etc.). In fiecare an, uraganele primesc nume diferite, insa dupa sase ani se revine la numele folosite anterior.
Pentru anul 2011, numele uraganelor au fost deja alese si sunt similare celor folosite in 2005: Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene, Jose, Katia, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince, Whitney
Exista insa si unele nume de uragane care nu mai sunt folosite. In cazul furtunilor devastatoare, care au provocat moartea unor oameni (precum Katrina, Andrew sau Charlie), numele acestora nu mai este folosit, pentru a comemora victimele.
Uraganul Irene a lovit Carolina de Nord si Virginia din Statele Unite, provocand daune si moartea a 22 de persoane. Peste doua milioane de persoane au ramas fara curent din cauza vantului puternic. In New York, mai multe cartiere au fost inundate.

Centrala nucleara de la Calvert Cliffs a fost afectata de uraganul Irene. Un reactor a fost oprit dupa ce un transformator s-a stricat.

Oricine poate boteza un uragan

Astăzi însă, oricine dispune de mijloace financiare poate da numele unui uragan.

Din anul 2002, Universitatea Liberă din Berlin (prima care a dat numele fenomenelor atmosferice din Atlanticul de vest) propune publicului larg să denumească fenomenele atmosferice, depresiunile sau anticiclonii din Europa.

Pentru a finanţa serviciile de monitorizare ale Institutului său de Meteorologie, dar şi pentru a facilita urmărirea acestora pe harta meteorologică, Universitatea a cerut acreditare din partea OMM, iar astăzi propune vânzarea acestor nume cu preţuri între 199 de euro, pentru o depresiune, şi 299 de euro pentru un anticiclon mai rar.

După fiecare furtună violentă, Institutul de meteorologie din Berlin primeşte un aflux de cereri de nume.

În total, peste 1.000 de persoane din 13 state europene, precum şi din Japonia şi Statele Unite, contribuie la "botezarea" uraganelor.



2012
2013
2014
2015
2016
2017
Alberto
Beryl
Chris
Debby
Ernesto
Florence
Gordon
Helene
Isaac
Joyce
Kirk
Leslie
Michael
Nadine
Oscar
Patty
Rafael
Sandy
Tony
Valerie
William
Andrea
Barry
Chantal
Dorian
Erin
Fernand
Gabrielle
Humberto
Ingrid
Jerry
Karen
Lorenzo
Melissa
Nestor
Olga
Pablo
Rebekah
Sebastien
Tanya
Van
Wendy
Arthur
Bertha
Cristobal
Dolly
Edouard
Fay
Gonzalo
Hanna
Isaias
Josephine
Kyle
Laura

Marco
Nana
Omar
Paulette
Rene
Sally
Teddy
Vicky
Wilfred
Ana
Bill
Claudette
Danny
Erika
Fred
Grace
Henri
Ida
Joaquin
Kate
Larry
Mindy
Nicholas
Odette
Peter
Rose
Sam
Teresa
Victor
Wanda
Alex
Bonnie
Colin
Danielle
Earl
Fiona
Gaston
Hermine
Ian
Julia
Karl
Lisa
Matthew
Nicole
Otto
Paula
Richard
Shary
Tobias
Virginie
Walter
Arlene
Bret
Cindy
Don
Emily
Franklin
Gert
Harvey
Irma
Jose
Katia
Lee
Maria
Nate
Ophelia
Philippe
Rina
Sean
Tammy
Vince
Whitney





Primii care au simtit nevoia sa numeasca aceste fenomene extreme au fost locuitorii din Indiile de Vest. Ei au fost influentati de religia lor crestina in alegerea numelor, asa ca, au dat nume de sfinti puternicelor furtuni. Mai exact, daca un uragan se producea in preajma zilei unui anume sfint atunci primea numele respectivului sfint.

Au ramas memorabile in istorie, prin violenta lor, uraganul Santa Ana, care a lovit Puerto Rico in 1825, si doua uragane San Felipe, care au devastat tot Puerto Rico in anii 1876 si 1928. Dar asta era in urma cu sute de ani.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si militarii americani au considerat mai eficient sa dea nume de persoane uraganelor. In 1953, autoritatea meteorologica americana a decis sa dea nume de femei puternicelor furtuni. De ce numai de femei? La acea vreme, comunitatea meteorologistilor era formata exclusiv din barbati iar acestia au considerat normal sa dea nume feminine unor fenomene atit de imprevizibile si periculoase.

Dupa revolutia feminista din anii 60 ai secolului trecut, lucrurile s-au schimbat, femeile au capatat alt statut si alte drepturi, asa ca in 1978 in lista uraganelor au aparut si nume masculine.
De atunci, exista liste alfabetice cu nume de femei si barbati alternative. Pentru coasta atlantica a SUA, de exemplu, exista 6 liste cu cite 21 de nume. Fiecare lista corespunde unui an si sint reluate din 6 in 6 ani. Adica, lista din anul 2011 va redeveni activa pentru anul 2017. Mai exact, peste 6 ani va exista din nou un uragan Irene, precum cel care a lovit, de curind, coasta de Est a SUA.

Uneori lucrurile se mai si potrivesc. Recentul uragan Irene, care se anticipa a fi foarte violent si care a determinat autoritatile americane sa ia masuri de evacuare in masa, fara precedent, a fost destul de blind pina la urma. Asa e si normal, pentru ca Irene inseamna “pace”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu