miercuri, 20 februarie 2013

Cum se "boteaza" uraganele?

Cum se "boteaza" uraganele?




Tradiţia numirii furtunilor tropicale din Atlantic este veche de câteva sute de ani, când popoarele din Caraibe numeau furtunile după sfântul sărbătorit în acea zi de calendarul catolic. Aceasta a continuat până la cel de-Al Doilea Război Mondial, când meteorologii au început să folosească nume feminine pentru furtuni.
Tot atunci s-a stabilit un alfabet fonetic, format din 21 de litere,care să reprezinte iniţialele pentru numele feminine. După protestele şi mişcările feministe din anii '60 şi '70, procedura s-a schimbat pentru a include şi nume de bărbaţi, începând cu 1978.
Astfel, numele primei furtuni tropicale a anului începe cu litera "A", a doua cu litera cu "B" şi tot aşa până la finalul alfabetului. În anii cu număr impar, prima furtună are nume de bărbat, a doua de femeie, iar în anii cu număr par, prima furtună primeşte nume feminin, urmată de un altul masculin






2012 a fost un an foarte violent din punct de vedere al furtunilor tropicale iar lista a ajuns la cel de-al 18-lea nume :

 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu