Deşertificarea
Efect al activităţilor umane asupra
mediului, pe lângă despăduriri şi poluare.
Definiţie: Deşertificarea este definitǎ
de Convenţia ONU pentru Combaterea Deşertificǎrii drept “degradarea terenurilor din zonele aride, semiaride şi subumede-uscate ca rezultat al acţiunii diferiţilor factori, inclusiv ai
schimbǎrilor climatice, precum şi datoritǎ activitǎţilor umane”. Degradarea solului în zonele uscate este
definitǎ ca o reducere sau diminuare a productivitǎţii biologice sau economice.
Ea afecteazǎ o treime din suprafaţa terestrǎ şi peste 1 miliard de
oameni.
Altfel spus, deşertificarea este procesul de
degradare al ecosistemelor din spaţiile semiaride, care nu se mai pot regenera, ca
urmare a unor factori naturali (fenomene ale naturii, etc.) şi antropici (acţiuni directe
sau indirecte ale omului asupra geosistemului, creând prin ansamblul activităţilor sale o modelare a mediului).
Practic, deşertificarea este acel proces de distrugere a solului şi extindere a deşertului.
Deşerturile sunt regiuni caracterizate prin existenţa unor soluri degradate, adesea destructurate, iar vegetaţia este cvasiinexistentă. Natural, deşerturile se formează în zonele aride (în astfel de zone, secetele pot dura mai multe zeci de ani, cum este cazul în Atacama, Chile) şi/sau în condiţii climatice extreme (+60° în Sahara, Libia şi -89° în Vostok în Antarctica).
Zonele cele mai expuse deşertificării sunt: Asia de Sud-Vest, Vestul Statelor Unite ale Americii, centrul Asiei.
Fenomenele care anunţă deşertificarea:
- Reducerea rezervelor de apă din sol
- Distrugerea covorului vegetal care acoperă solul
- Degradarea solului din cauza accentuării proceselor de eroziune, salinizare, lateritizare
- Înaintarea dunelor.
Cauzele deşertificării:
- Încălzirea globală şi modificarea regimului precipitaţiilor atmosferice
- Activităţile antropice: suprapăşunatul, creşterea rapidă a populaţiei
- Sărăcia
- Cultivarea excesivă
- Lipsa mijloacelor alternative de existenţă
Efectele deşertificării:
- Scăderea fertilităţii solului, distrugerea biomasei
- Producţii alimentare scăzute şi apariţia problemelor legate de lipsa hranei
- Scăderea stării de sănătate a populaţiei şi riscul de apariţie a unor epidemii
- Apariţia actelor ilegale şi a conflictelor
Bibliografie:
http://www.ecomagazin.ro/desertificarea-2/
http://opengis.unibuc.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=303:desertificarea-teorie-si-studii-de-caz&catid=38:articole
https://www.google.ro/search?um=1&hl=ro&newwindow=1&biw=1280&bih=642&tbm=isch&oq=desertificarea+&gs_l=img.3..0j0i24l9.2584.2584.0.3803.1.1.0.0.0.0.110.110.0j1.1.0...0.0...1c.1.4.img.RShuBeog_H8&q=desertificarea
Proiect realizat de Mocan Georgiana şi Handrea Georgiana.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu